Birsalmát viszonylag ritkán használunk, mint ételeink alapanyaga, pedig érdemes lenne gyakrabban, hiszen sok finomság készülhet belőle. Ez a pite például sokkal jobb szerintem birsalmával, mint almával. Főként dióval párosítva :)
A nádcukor egy nagyon finom, plusz karamelles ízt kölcsönöz a süteménynek, de természetesen fehér cukorral is készülhet.
Hozzávalók:
A linzer alaphoz:
- 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só
A diós-almás töltelékhez:
- 5 nagy birsalma (1,3 kg), 25 dkg nádcukor, 12 dkg őrölt dió, 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
- A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva, 2 órára (de lehet többre is) hűtőszekrénybe helyezzük.
- Megmossuk az almát, kivágjuk a magházat, az almát pedig apró kockára daraboljuk.
- 2 dl vízzel, cukorral meg fahéjjal egy nagyobb edényben, lefedve, főni tesszük. Fél órán át főzzük, időnként megkavargatjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát két részre osztjuk. Az egyik darabot kör alakúra kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Villával megszúrkodjuk, beborítjuk sütőpapírral, és szárazbabot (vagy csicseriborsót stb) szórunk bele (vaksütés).
- Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük, a babot a papírral eltávolítjuk.
- Megszórjuk a dió felével, belesimítjuk a birsalmás tölteléket, majd rászorjuk a maradék diót.
- A tészta másik felét kézzel egyenletesen a töltelék tetejére morzsoljuk.
- További 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szépen pirulni kezd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése