2014. október 2., csütörtök

Diós-birsalmás morzsapite


Birsalmát viszonylag ritkán használunk, mint ételeink alapanyaga, pedig érdemes lenne gyakrabban, hiszen sok finomság készülhet belőle. Ez a pite például sokkal jobb szerintem birsalmával, mint almával. Főként dióval párosítva :)
A nádcukor egy nagyon finom, plusz karamelles ízt kölcsönöz a süteménynek, de természetesen fehér cukorral is készülhet.

Hozzávalók:

A linzer alaphoz:

  • 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só
A diós-almás töltelékhez:
  • 5 nagy birsalma (1,3 kg), 25 dkg nádcukor, 12 dkg őrölt dió, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

  • A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva, 2 órára (de lehet többre is) hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Megmossuk az almát, kivágjuk a magházat, az almát pedig apró kockára daraboljuk. 
  • 2 dl vízzel, cukorral meg fahéjjal egy nagyobb edényben, lefedve, főni tesszük. Fél órán át főzzük, időnként megkavargatjuk.
  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A tésztát két részre osztjuk. Az egyik darabot kör alakúra kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Villával megszúrkodjuk, beborítjuk sütőpapírral, és szárazbabot (vagy csicseriborsót stb) szórunk bele (vaksütés).
  • Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük, a babot a papírral eltávolítjuk.
  • Megszórjuk a dió felével, belesimítjuk a birsalmás tölteléket, majd rászorjuk a maradék diót.
  • A tészta másik felét kézzel egyenletesen a töltelék tetejére morzsoljuk.
  • További 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szépen pirulni kezd.

Nincsenek megjegyzések: