2011. február 11., péntek

Túrós pite málnaszósszal


A kakaós-túrós kocka egyik kedvencem, most is ezt vettem alapul. Ezúttal piteformában sütöttem, málnaszósszal megspékelve, mert volt még tavalyról lefagyasztott málnám. Igaz, még most is van :)
Ezt a pitét kolléganőimnek vittem, amikor a születésnapomat ünnepeltük. Nagyon ízlett nekik! A piteformához kicsit sok az alapmennyiség, így sütöttem még egy kisebb tepsi túrós kockát is, a család nagy örömére. Azonnal felfalták, aztán reklamáltak, hogy még ennének.

Hozzávalók:

Az omlós tésztához: 
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj 
  • 12 dkg porcukor 
  • 1 tojássárgája 
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • 3 evőkanál kakaó 
A töltelékhez: 
  • 1 kg tehéntúró 
  • 5 dkg mazsola 
  • 1-2 dl rum (vagy kevés rumaroma) 
  • 5 dkg babapiskóta 
  • 3 tojás
  • 1 tojásfehérje 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héj 
A málnaszószhoz: 
  • 25 dkg fagyasztott málna 
  • 1 teáskanál zselatin 
  • 5 evőkanál cukor
Elkészítése:
  • A tésztához elmorzsoljuk a liszttel a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, sót, vaníliás cukrot, tojássárgát (a fehérjét megtartjuk), kakaót. Összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe (vagy 1 órára fagyasztóba) tesszük
  • A töltelékhez a mazsolát 10 percre beáztatjuk meleg vízbe, majd a rumba forgatjuk. A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk  a citrom és narancs reszelt héját. 
  • Beledolgozzuk az áttört túrót, mazsolát, belereszeljuk a babapiskótákat. A 4 tojasfehérjét pár csepp ecettel kemény habbá verjük, lazán a túrós masszába forgatjuk. 
  • A kemény tésztát egy piteforma aljára reszeljük, kézzel elnyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalát is befedje. Egyenletesen ráhalmozzuk a túrós tölteléket és 200 fokos sütőben kb 45 percig sütjük. 
  • A málnát a cukorral összekavarjuk, kiveszünk belőle 4 evőkanállal és elkeverjük a zselatinnal. A többi cukros málnát pár percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákavarjuk a zselatint. 
  • A torta tetejére öntjük, vagy tálaláskor mellé kínáljuk.

A málnaszószt szűrőn át lehet passzírozni, aki esetleg nem szeretné a magokat. Ezesetben kevés öntetet nyerünk, így érdemes több málnát használni.

8 megjegyzés:

Maryenne írta...

Nagyon guszta! Szép a süti szín összeállítása!:)

Colors in the Kitchen írta...

Nagyon guszta Edó! Szeletről a kép csodás. beleharapnék a monitorba! :)))

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Gál Edith írta...

Nagyon fincsi lehet! :)

egycsipet írta...

Tetszik! :))

Ottis írta...

Guszta,megenném!

Mónika írta...

Nagyon gusztusos lett!

Edó írta...

Mary,köszi!

Colors,köszi! Nehogy:))

Bianka,Edith,Otti,Csipet,Mónika,köszönöm, kedvesek vagytok.