2010. március 8., hétfő

Bárányka torta


Igaz meg messze a Husvet, es nem is kell megijedni, en sem vagyok tulbuzgo, ez a torta csupan kuldetesbol keszult:) Szerintem nagyon jol sikerult, nekunk nagyon tetszik. Es nagyon-nagyon finom lett, a csalad osszes tagjanak nagyon izlik.
Az erdem csak felig enyem, mivel a szobrasz a ferjecskem volt. Lelkesen segitett nekem, szoval ketten hoztuk ezt itt ossze, de a formajat o keszitette el.
Nem kell megijdeni amiert ilyen hosszu a leirasa, a torta elkeszitese annal konnyebb.

Hozzavalok:

1 db. piskotahoz: 

  • 4 tojas
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. sutopor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl viz
Mindebol duplan van szuksegunk, mivel 2 db piskotat sutunk!

A kremhez:
  • 2 cs. csokolades pudingpor
  • 8 dl tej
  • 10-15 dkg cukor (izles szerint)
  • 10 dkg daralt dio
  • 25 dkg sutomargarin v. 20 dkg vaj
A sziruphoz:
  • 150 ml viz
  • 1-1 tk. rum es vaniliaaroma
Bevonashoz, disziteshez:
  • 4 cs. tejszinpor
  • 6 dl tej
  • 2 cs. tejszinkemenyito
  • par nagyobb szem mazsola
  • zold szinu kokuszreszelek
  • fapalcikak (nyarsak)
Elkeszites:

   1. Eloszor megsutottem az elso piskotat: A 4 tojassargajat habosra kavartam a cukorral, majd felvaltva hozzaadtam az olajat es vizet. Tovabb kavartam jo habosra, buborekosra. Hozzaadtam a sutoporral elkevert lisztet, vegul a kemeny habba vert tojasfeherjeket is lazan beleforgattam. Egy kisebb tepsit (25*34 cm) kibeleltem sutopapirral, beleontottem a masszat es 180 fokon tuprobaig sutottem (kb 25 perc).
   2. Megsutottem a masodik piskotat, szinten ugy, mint az elsot. A 2 piskotat felretettem hulni, hogy konnyebben lehessen majd vagni.
   3. Amig a piskotak hultek, elkeszitettem a kremet: A pudingporokat a tejjel es cukorral surure foztem, hideg vizbe allitottam, hogy langyosra huljon.


   4. A langyos pudinghoz hozzakavartam a daralt diot es a vajat. Ha nem eleg edes, lehet meg cukrot adni hozza.
   
A torta osszeallitasa:

   1. Az egyik piskota szelet hosszaban levagjuk, hogy ne legyen annyira szeles (kb negyedet). A masik piskotat rahelyezzuk, es annyit vagunk ki belole, hogy mindket szelen kb 5 cm-el keskenyebb legyen az alatta levonel. Mindket piskota hosszanti oldalaibol lefaragunk keveset, hogy a test gombolyu legyen.



   2. A felso piskota tetejebol kicsit kivagunk, hogy laposabb legyen, ide kerul majd a barany nyaka es feje.
   3. A maradek piskotakbol nyakat es fejet faragunk: egy reteg piskota a nyaka, egyet rahelyezunk fejnek, majd ismet egyet a fej felso reszenek. A feje bubjara egy vekonyabb lapocska piskotat helyezunk. A fapalcikakkal (legalabb 2 db-al) rogzitjuk a fejet es nyakat (fentrol beleszujruk).


 Szinten fapalcika segitsegevel feltuzunk egy kicsi es rovid piskotat, ez lesz a farka.


   4. Kivagjuk a fuleket, majd a fejen hosszaban atszurunk egy palcikat, ket vegere felhuzzuk a fuleket.
   5. Ezutan minden piskotat ketfele vagunk, meglocsoljuk a sziruppal es megkenjuk kremmel.


   6. A tejszinhabot a tasakon levo utasitas szerint elkeszitjuk, egy reszevel vekonyan bevonjuk a baranykat. A maradek habbal gondorkeket keszitunk habzsak segitsegevel. Mazsolabol szemet, orrot szajat keszitunk.
   7. A nyakaba piros szalagos csengot kotunk, korulotte zold kokusszal szorjuk meg.



Remelem valamennyire ertheto a magyarazat, bar elkesziteni kozel sem volt ennyire bonyolult! Mi nagyon elveztuk:) Ahhoz kepest nem telt tul sok idobe sem, es faraszto sem volt. A piskotakat egy nappal elotte sutottem le, masnap meg konnyebb vele dolgozni.


Barki batran nekilathat, egyaltalan nem nagy ordongosseg, a kepek segitenek. Egyaltalan nem koltseges torta.

23 megjegyzés:

sedith írta...

Edó! Hát, szóhoz sem jutok!!! Azt hiszem iylet készítek majd a lányomnak az ovis szülinapjára! Már állandóan főtt a fejem, hogy miként hozzam össze, és bár a szövegedet nem olvastam el (még) teljesen, a képek alapján tényleg nagyon egyszerűnek tűnik az összerakása.
Nagyon ügyesek vagytok! Holnap reggel 10-től nálam is küldetésteljesítés lesz!:)

sedith írta...

Edó, nem semmi, egy és ugyanabbana percben töltöttük fel a bejegyzéseinket, és ha jól sejtem, kb. egyidőben kommenteltünk is egymásnak. :)

Viki írta...

Edó! Elállt a szavam és csak tátogok itt össze-vissza. Micsoda óriási bemutató így húsvét közeledtével. Add át elismerésem a férjednek is:)) Nagyon ügyesek és kreatívak vagytok. Komolyan ájúldozom:)) Ez nem lehet megenni, ezt csak megsimogatni lehet:))

Ottis írta...

Gratulálok!Nagyon szép lett, igazán ügyesek vagytok!!!

Alíz, Erdélyből írta...

Basszus, Edó, megcsináltad! Megáll az eszem! Te egy igazi művész vagy! Gratulálok és már alig várom, hogy szerkeszthessem az anyagot. :)

Gál Edith írta...

Milyen aranyos dolog, hogy együtt készitettétek a tortát!!
Az eredmény pedig... hát LE MINDEN KALAPPAL!!!
SOK SOK SOK GRATULA!!:)))

Bianka írta...

Nagyon tündér és az összeállítása igazi különlegesség számomra

Edó írta...

SEdith,tenyleg nem ordongosseg,siman megcsinalod!

Viki,koszi!Hat amikor meglett,tenyleg majdnem megszolalt:)))aztan csak mi begettunk neki,o meg nezett:))

Otti,koszi,aranyos vagy!

Alizkam,orulok hogy tetszik,hamarosan lesz is mit szerkessz rajta,nem is kicsit,ettol tartok:)Igen hosszu a leiras..

GEdith,hat szoktunk mi egyutt ilyen dolgokat is,es tenyleg nagy elmeny mikor ketten csinaljuk!A gratulakat koszonjuk:)

Bianka,koszonom,a ferjem neveben is:)

Hajnalka írta...

Edóka, csodaszép a báránytortád, de amiért mégis hálás vagyok neked az a hamburgerzsemle! Holnap ki is próbálom! A tieid gyönyörűek, hamm! :-)

egycsipet írta...

Kikerekedtek a szemeim! :O Gratulálok!!! :)

Maryenne írta...

Nagyon ügyesek vagytok! Gratulálok!

Judith írta...

Huha, leesett az allam! Szivbol gratulalok a gyonyoru alkotashoz Mindkettotoknek! Ugyesek vagytok!

Jutka írta...

Gyönyörű lett, gratulálok Jutka.

Andi írta...

Jaj de ügyes vagy! Csak ámulok!!!
GRATULÁLOK!!!!!

Ottis írta...

Most olvastam el részletesen, hát én lehet nem lennék képes megcsinálni így.Egyébként is tortakészítésben nem vagyok túl jó, mármint a díszítésben.Tortát szívesen készítek, csak mindig félek a díszítéstől.Ezek a göndörkék, hogyan készülnek rá, elárulod?Mert nem tudom hogyan kell azt csinálni...:-)

Ottis írta...

Most olvastam el részletesen, hát én lehet nem lennék képes megcsinálni így.Egyébként is tortakészítésben nem vagyok túl jó, mármint a díszítésben.Tortát szívesen készítek, csak mindig félek a díszítéstől.Ezek a göndörkék, hogyan készülnek rá, elárulod?Mert nem tudom hogyan kell azt csinálni...:-)

Vali írta...

Edokám nagyon ügyesek vagytok és az a bárány úgy hallom, hogy béget is vagy csak a fülem cseng?

Edó írta...

Hajnalka,koszonom,az ahamburgerzsemle pedig hihetetlen finom,foltetlen probald ki!A szosz meg kotelezo,attol lesz igazan hamburger izu hamburger:)

Egycsipet,MAry,koszonom!!:)

Judith,koszonjuk mindketten,megtisztelo!:)

Jutka,Andi koszonjuk!

Otti,egyszeruen habzsakkal (csillagmintas feju)rozsakat nyomsz,nem kell szabalyos legyen,ugy szepen hullamosan.Ez nem igenyel semi precizitast!

Bezsa,kosszonjuk,szerintem jol hallod,mi is ugy hallottuk,hogy megszolalt:))

Brigitta írta...

Nagyon szuper,Edó,gratulálok Nektek,ügyesek vagytok!!

Edó írta...

Brigitta,koszonjuk szepen!

Erika írta...

Ez a kisbárány egyszerűen gyönyörű! Csodálatos! Szerintem nálunk ilyen lesz a húsvéti torta! :) Elájultam tőle! :)

Ami írta...

WOW! EZ gyönyörű, még sosem láttam, hogy az ilyen művészi tortákat, hogy készítik, tényleg nem ördöngőség, de tutira nem vágnék bele :)))).

Edó írta...

Ami,koszonom!Azert az tulzas hogy muveszi torta:)))kicsit ugyeskedni kell es kesz is van.Amugy tetszik a blogod,jartam nalad.