Nagyon szeretem a különféle csatnikat, főként a gyümölcsösöket. Imádom, hogy egy-egy ilyen édes kis semmiségben ennyi féle íz található, s mégis nagyon harmónikus, ízletes. Birsalma szezonban érdemes ezt a változatot kipróbálni, főleg húsok mellé. Én rizs nélkül ettem, a család többi tagja pedig párolt rizzsel fogyasztotta.
Megj: A csatni egyfajta lekvárra emlékeztető, darabosabb mártás-féleség, melyet zöldségből, gyümölcsből egyaránt főznek, általában úgy, hogy egyszerre édes, sós, meg csípős is legyen, hiszen a csatni lelke a megfelelő fűszerezés. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert befőttesüvegben tovább is eláll.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 szép csirkemell filé (kb 1,20 kg)
- kevés olaj a sütéshez
- só, őrölt bors
- 2 nagy birsalma
- 1 fej hagyma
- 1 citrom
- 1 piros színű csilipaprika
- 1 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál barnacukor
- fél teáskanál őrölt fahéj (vagy 1 rúd)
- fél teáskanál zúzott koriandermag
- fél teáskanál őrölt kurkuma (elmaradhat)
- 5-6 darab szegfűszeg
- csipetnyi só
Elkészítése:
- Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházukat pedig eltávolítjuk. Egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot, illetve egy fél citrom héját (zöldséghámozóval lehámozva). Forrás után 15 percig főzzük, amíg az alma majdnem teljesen megpuhul.
- Ezalatt a húst kisebb kockára vágjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a csirkemell darabokat kavargatva addig sütjük, amíg a levét majdnem elfőtte, és puha. Kiszedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
- A félig megfőtt almát szűrőkanállal a fűszeres vízből kiszedjük, és apró kockára vágjuk.
- A serpenyőben, melyben a húst sütöttük, felforrósítjuk a vajat, és rádobjuk a szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk a mézet, majd kissé mepároljuk-karamellizáljuk. Beledobjuk a birsalmát, az apróra vágott csípőspaprikát, meg a fokhagymát, egy fél citrom kifacsart levét, a koriandermagot, meg a kurkumát. Csipentyi sót is adunk hozzá, majd felöntjük 3 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a víz elpárolog, a fűszeres mártás pedig ezalatt kissé besűrűsödik.
- Tálaláskor a csirkemell tetejére halmozzuk a fűszeres birsalma csatnit. Köretként párolt rizs illik mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése