2014. október 14., kedd

Tejszínes gombaragu brokkolisalátával


A kertemben található brokkoliból, paradicsomból készítettem, a gombaraguhoz pedig, a csiperke mellé néhány finom őzlábgomba is került, amit még az erdőn gyűjtöttünk.
Finom, tápláló, kalóriaszegény étel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba (pl csiperke, de lehet vegyes gombákkal is készíteni)
  • 50 dkg brokkoli 
  • 15 dkg paradicsom 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez 
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő 
  • friss vagy szárított kakukkfű (esetleg majoránna, vagy zsálya) 
  • extra szűz olívaolaj
  •  kevés balzsamecet vagy citromlé 
  • csipetnyi nádcukor 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • Rózsáira szedjük a brokkolit, megmossuk, majd enyhén sós vízben, 3 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, és azonnal jéghideg vízbe tesszük, ezzel megakadályozzuk, hogy tovább puhuljon. 
  • Amikor lehűlt, leszűrjük, és egy tálban összekavarjuk sóval, őrölt borssal, illetve egy kevés olívaolajjal, és ízlés szerint balzsamecettel, vagy citromlével. 
  • A gombát megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, és szeletekre vágjuk. 
  • A kókuszzsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, majd kavargatva addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, meg a szeletekre vágott paradicsomot, és alaposan összeforraljuk. Sóval, őrölt borssal, csipetnyi nádcukorral ízesítjük. 
  • A keményítőt összekavarjuk a hideg tejszínnel, a gombához adjuk, és összeforraljuk. 
  • Az ételt megszórjuk apróra vágott kakukkfűvel (ha szárított, akkor a paradicsommal együtt adjuk hozzá), illetve egy kevés citromlével,vagy balzsamcettel savanyítjuk.
  •  Mellé a brokkolisalátát kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: