2014. október 21., kedd

Szilvás gombóc (lépésről lépésre)


Nagy kedvencem a szilvás gombóc, ehhez képest évente jó, ha kétszer készítek, ősszel természetesen. Ilyenkor is csak 2-3 darabot engedek meg magamnak, pedig tízet is felfalnék. Sajnos nagyon hízlaló étel, de én akkor is csak azt tudom mondani, hogy mindenütt jó, de a legjobb a szilvás gombóc :))
Nemcsak én, de a gyerekek, és a férjem is nagyon szeretik.


Hozzávalók (24 gombóchoz):

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • csipentyi só és cukor
A töltelékhez:
  • 10 dkg cukor
  • 12 db kékszilva
  • 1 teáskanál fahéj
Továbbá:
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:



  • A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és megvárjuk amíg kihűl.
  • Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, rászórjuk a zsemlemorzsát, majd kavargatva világos színűre pirítjuk. Belekavarjuk a cukrot is.
  • A szilvát kimagozzuk, a cukrot pedig összekavarjuk a fahéjjal.
  • A langyosra hűlt krumplihoz adjuk a tojást, a sót, a cukrot, az olajat, a lisztet és összegyúrjuk. A tészta rugalmas kell legyen és nem ragadós. Vigyázni kell, mert a krumplis massza gyorsan lágyul, ezért hamar dolgozzunk. Közben egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk.

  • A tésztából gombócnyi adagokat tépkedünk.
  • Kilapogatjuk, és a közepére ültetjük a fahéjas cukorba mártott szilvát.
  • A széleit jól összenyomkodjuk, majd gömbölyítjük.

  • A gombócokat adagonként (egyszerre 6-7 darabot tegyünk) forrásban lévő vízben kifőzzük. Amelyik gombóc feljött a víz felszínére, az kész.
  • Szűrőkanállal rögtön a zsemlemorzsába tesszük, alaposan megforgatjuk, és egy nagyobb tálba kiszedjük.


Nincsenek megjegyzések: