Nagy kedvencem a szilvás gombóc, ehhez képest évente jó, ha kétszer készítek, ősszel természetesen. Ilyenkor is csak 2-3 darabot engedek meg magamnak, pedig tízet is felfalnék. Sajnos nagyon hízlaló étel, de én akkor is csak azt tudom mondani, hogy mindenütt jó, de a legjobb a szilvás gombóc :))
Nemcsak én, de a gyerekek, és a férjem is nagyon szeretik.
Hozzávalók (24 gombóchoz):
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- csipentyi só és cukor
A töltelékhez:
- 10 dkg cukor
- 12 db kékszilva
- 1 teáskanál fahéj
Továbbá:
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 12 dkg cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
- A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és megvárjuk amíg kihűl.
- Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, rászórjuk a zsemlemorzsát, majd kavargatva világos színűre pirítjuk. Belekavarjuk a cukrot is.
- A szilvát kimagozzuk, a cukrot pedig összekavarjuk a fahéjjal.
- A langyosra hűlt krumplihoz adjuk a tojást, a sót, a cukrot, az olajat, a lisztet és összegyúrjuk. A tészta rugalmas kell legyen és nem ragadós. Vigyázni kell, mert a krumplis massza gyorsan lágyul, ezért hamar dolgozzunk. Közben egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk.
- A tésztából gombócnyi adagokat tépkedünk.
- Kilapogatjuk, és a közepére ültetjük a fahéjas cukorba mártott szilvát.
- A széleit jól összenyomkodjuk, majd gömbölyítjük.
- A gombócokat adagonként (egyszerre 6-7 darabot tegyünk) forrásban lévő vízben kifőzzük. Amelyik gombóc feljött a víz felszínére, az kész.
- Szűrőkanállal rögtön a zsemlemorzsába tesszük, alaposan megforgatjuk, és egy nagyobb tálba kiszedjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése