2014. október 7., kedd

Sült sertésnyelv mustármártásban, hagymás borsóval



Lányommal nagyon szeretjük a sertésnyelvet. Férjem sajnos ki nem állhatja az ilyesmiket, most viszont a fiam is megkedvelte, ezt az ételt imádták. Lányom szerint, ha ezzel az étellel mentem volna a konyhafőnökbe, biztos én nyertem volna :))
Az ötlet egyébként a TvPaprikáról származik, egyik este kaptam egy kis ízelítőt belőle, és megtetszett. Nyelvet amúgy is régen ettünk, szóval ezt az így hárman rögtön elpusztítottuk egy szép nyugis délután :)

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 sertésnyelv
  • 1 babérlevél
  • néhány szem egészbors
  • kevés kókuszzsír vagy olívaolaj
  • só, őrölt bors
A mustármártáshoz:
  • 2 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál magos mustár (dijoni)
A hagymás zöldborsóhoz:
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl a nyelv főzőlevéből
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A sertésnyelvet babérlevéllel, egészborssal vízben megfőzzük (kb 1-1,5 óra, kuktában kevesebb).
  • Közben elkészítjük a mártást: egy serpenyőben, az olajon kissé megpirítjuk a mustárt, majd felöntjük tejszínnel, megsózzuk, és összeforraljuk.
  • A hagymát szeletekre vágjuk, kókuszzsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, őrölt borssal megszórjuk. Lepirítjuk, öntünk rá a nyelv főzőlevéből, és addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Megsózzuk.
  • A vízből kiszedjük a nyelvet, megtisztítjuk a fehér résztől, és nem túl vékony szeletekre felvágjuk.
  • Egy serpenyőben, kevés kókuszzsíron hirtelen lepirítjuk, majd  a mártással, meg a hagymás borsóval tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: