2014. október 18., szombat

Rozmaringos nyúlpecsenye illatos sült répával



Egyik kedvenc húsom a nyuszihús. A gyerekek is szívesen fogyasztják, a férjem viszont eddig sosem ette meg, ez az első nyúlból készült étel, melyet bevállalt. Az utóbbi években egyre gyakrabban fogyaszt olyan ételeket is, melyeket addig sosem evett volna, s ez igazán örvendetes számomra, mert így bátrabban főzhetek változatosan.
Nagyon ízletes, laktató étel, ajánlom mindenkinek. A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle, számos jobbnál-jobb tulajdonságokkal rendelkezik, krumpli nélkül, csak répával, esetleg friss salátával fogyasztva még diétás is.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész nyúl combjai, melle, illetve a gerincről leválasztott vékony húslebenyek
  • 2 paradicsom
  • 2 fej hagyma 
  • 1 zöld paprika 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 2 rozmaring ág 
  • só, őrölt bors 
  • kevés kókuszzsír (vagy olaj) a sütéshez 
A sült répához: 

  • 4 nagyobb sárgarépa 
  • 40 ml olívaolaj 
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • fél citrom leve és reszelt héja 
  • fél teáskanál zúzott koriandermag 
  • fél teáskanál őrölt pirospaprika 

Elkészítése:

  • Meghámozzuk, majd ferdén vékony óvális szeletekre vágjuk a répát. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, meglocsoljuk olajjal, citromlével, illetve korianderrel, paprikával, citromhéjjal, sóval megszórjuk, és beledobjuk a fokhagymacikkeket is, héjastól. Kézzel összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt ropogósra sütjük.
  • Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a felszeletelt paradicsomot, 5 percig együtt pároljuk. 
  • A zöldségágyra rakosgatjuk a besózott, borsozott nyúlhúst, megszórjuk rozmaringgal, apróra vágott fokhagymával,  felöntjük 1,5 dl vízzel, és kb 25 perc alatt puhára főzzük. 
  • Tálaláskor tálra öntünk egy keveset az étel zöldséges szaftjából, ráültetjük a húst, mellé pedig krumplipürét, illatos sült répát helyezünk.
Megj: A sült fokhagyma, héjából kinyomva, rendkívül ízletes.

Nincsenek megjegyzések: