2014. október 9., csütörtök

Burgonyás gyümölcslepény


Tulajdonképpen ez egy édes kelt tészta, melyhez főtt burgonyát is adtam, így a tészta könnyedebb, és sokkal puhább, még másnap is. Szóval a főtt burgonya is (mint minden más zöldségféle) nagyon jót tesz a tészta állagának. A fagyasztóban található gyümölcsöket használtam fel hozzá, némi almával kiegészítve. Kiadós sütemény, nálunk mégis nagyon gyorsan fogyott :)
Nem egy fogyókúrás példány! :)))

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 40 dkg főtt burgonya
  • 15 dkg cukor
  • 200 ml víz
  • 7 g élesztő
  • 3 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • a tetejére: 45 dkg bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya, ribizli - lehet fagyasztott is), 2 kisebb alma, 2 evőkanál cukor

Elkészítése:

  • A főtt burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk az élesztővel, cukorral, sóval elkevert lisztet, illetve a olajat, meg a vizet.
  • Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, egy nagyobb tálba tesszük, és a tésztát kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát erősen lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd kézzel egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk.
  • Kirakjuk a tetejét hámozott, kockára vágott almával, bogyós gyümölcsökkel.
  • Megszórjuk cukorral, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Tetszés szerint más gyümölcsökkel is készíthetjük.
Megj: A burgonyás kelt tészta még másnap is finom, puha. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk, ha nem lenne elég édes.

Nincsenek megjegyzések: