2014. szeptember 30., kedd

Sütőtökös csicseriborsó fasírt, uborkás joghurttal


Egy újabb példa arra, hogy a hús nélküli fasírtok fényévekkel ízletesebbek, mint a húsból készültek. Arról ne is beszélve, hogy sokkal egészségesebb, táplálóbb, bármilyen zöldségből készült fasírt, főként hasznos zsiradékban sütve. A csicseriborsó fasírt (vagy falafel) egyébként is nagyon finom, ez a sütőtökös változat pedig még annál is finomabb, a gyerekek rögtön melegen felfalták.
Szezonban van, hát használjuk minél többször a sütőtököt ételeinkhez!

Hozzávalók:

  • 30 dkg sült sütőtök (tisztán mérve)
  • 15 dkg száraz csicseriborsó 
  • 1 tojás 
  • 4 evőkanál teljes kiörlésű liszt 
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld 
  • 1-2 teáskanál citromlé 
  • fél teáskanál kurkuma (el is hagyható) 
  • fél teáskanál őrölt koriandermag 
  • nagy csipet sütőpor 
  • só, őrölt bors 
  • kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez 
A mártogatóshoz: 

  • 30 dkg sűrű natúr joghurt 
  • 10 dkg uborka (tisztán mérve) 
  • 1 evőkanál apróra vágott mentalevél,
  • kevés citromlé 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • Előző este hideg vízbe beáztatjuk a csicseriborsót. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben, kb 1 óra alatt puhára főzzük. 
  • A liszt, meg a tojás kivételével, minden fasírthoz valót konyhai robotgépbe pakolunk, és késes aprítóval péppé őröljük. Ezután belekavarjuk a tojást, meg a lisztet. 
  • Nedves kézzel diónyi nagyságú golyókat formálunk a masszából, és egy serpenyőben, forró, bő zsiradékban, szép aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük a megsült fasírtokat. 
  • Az uborkát meghámozzuk, és nagyon apró kockára felvágjuk. A mentát is apróra vágjuk, majd mindkettőt a joghurtba kavarjuk. Sóval, borssal, és egy kevés citromlével ízesítjük. 
  • A sütőtökös fasírtot, az uborkás mártogatóval kínáljuk. Nagyszerű vendégváró, előétel, vagy tízórai, uzsonna lehet.
Tipp: Késes aprító hiányában darálkuk le a hozzávalókat.

Nincsenek megjegyzések: