Jó kis őszi étel, például vasárnapokra, amikor együtt ebédel a család. Sült krumplit, krumplipürét, vagy steak burgonyát is készíthetünk mellé, nekünk a káposztával éppen elég volt.
A csirke fűszerezését természetesen saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk, fokhagymát viszont mindenképp dobjunk mellé, mert a sült fokhagyma isteni finom, amikor kinyomjuk héjából.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 konyhakész grillcsirke
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- 3 rozmaring ág
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
Az almás káposztához:
- 60-70 dkg lilakáposzta
- 3 keményebb fajta alma
- 1 nagy fej hagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál kapor
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Két darab, hosszú sütőpapírt keresztben egymásra helyezünk. Közepére rátesszük a megmosott csirkét.
- Alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, illetve megszórjuk rozmaringgal, cikkekre vágott citrommal, és mellé helyezzük a fokhagyma cikkeket is, héjastól. A csirke belsejébe is teszünk ezekből, és az egészet meglocsoljuk olajjal.
- A sütőpapír négy végét összefogjuk, és szorosan megkötözzük. Tűzálló tálba helyezzük, és 200 fokos sütőben 1 órán át sütjük.
- Ezalatt elkészítjük a káposztát: egy nagyobb edényben, a felforrósított olajon, megpároljuk az apróra vágott hagymát.
- Megmossuk a káposztát, a torzsáját pedig kivágjuk. Káposzta-gyalulón vékony csíkokra legyaluljuk.
- Az edénybe tesszük a hagymás alapra, megsózzuk, borssal, citromlével ízesítjük, majd kb félig felöntjük vízzel. Lefedjük, és 20-30 perc alatt megpároljuk.
- Az almát cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk, a káposzta tejére rakosgatjuk. Megszórjuk apróra vágott kaporral, lefedjük, és további 10 percig főzzük.
- Miután letelt a csirke sütési ideje, a papírból kicsomagoljuk, majd visszahelyezzük a sütőbe, a hőfokot pedig 220 fokra állítjuk. További 20 percig sütjük, hogy a csirke szépen megpiruljon. Ezután a almás lilakáposztával tálaljuk.
Tipp: Bármilyen szószt, mártást kínálhatunk mellé, de akár joghurttal, tejföllel, majonézzel, jóféle házi ketchuppal is felszolgálhatjuk. Rókagomba savanyúság jól illik mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése