2014. szeptember 28., vasárnap

Rozmaringos grillcsirke almás lilakáposztával



Jó kis őszi étel, például vasárnapokra, amikor együtt ebédel a család. Sült krumplit, krumplipürét, vagy steak burgonyát is készíthetünk mellé, nekünk a káposztával éppen elég volt.
A csirke fűszerezését természetesen saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk, fokhagymát viszont mindenképp dobjunk mellé, mert a sült fokhagyma isteni finom, amikor kinyomjuk héjából.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 konyhakész grillcsirke
  • 1 fej fokhagyma
  • fél citrom
  • 3 rozmaring ág
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors
Az almás káposztához:
  • 60-70 dkg lilakáposzta
  • 3 keményebb fajta alma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kapor
  • só, őrölt bors
Elkészítése:
  • Két darab, hosszú sütőpapírt keresztben egymásra helyezünk. Közepére rátesszük a megmosott csirkét.
  • Alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, illetve megszórjuk rozmaringgal, cikkekre vágott citrommal, és mellé helyezzük a fokhagyma cikkeket is, héjastól. A csirke belsejébe is teszünk ezekből, és az egészet meglocsoljuk olajjal.
  • A sütőpapír négy végét összefogjuk, és szorosan megkötözzük. Tűzálló tálba helyezzük, és 200 fokos sütőben 1 órán át sütjük.
  • Ezalatt elkészítjük a káposztát: egy nagyobb edényben, a felforrósított olajon, megpároljuk az apróra vágott hagymát.
  • Megmossuk a káposztát, a torzsáját pedig kivágjuk. Káposzta-gyalulón vékony csíkokra legyaluljuk.
  • Az edénybe tesszük a hagymás alapra, megsózzuk, borssal, citromlével ízesítjük, majd kb félig felöntjük vízzel. Lefedjük, és 20-30 perc alatt megpároljuk.
  • Az almát cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk, a káposzta tejére rakosgatjuk. Megszórjuk apróra vágott kaporral, lefedjük, és további 10 percig főzzük.
  • Miután letelt a csirke sütési ideje, a papírból kicsomagoljuk, majd visszahelyezzük a sütőbe, a hőfokot pedig 220 fokra állítjuk. További 20 percig sütjük, hogy a csirke szépen megpiruljon. Ezután a almás lilakáposztával tálaljuk.
Tipp: Bármilyen szószt, mártást kínálhatunk mellé, de akár joghurttal, tejföllel, majonézzel, jóféle házi ketchuppal is felszolgálhatjuk. Rókagomba savanyúság jól illik mellé.

Nincsenek megjegyzések: