2014. szeptember 17., szerda

Céklás brownie (reform)




Imádjuk a browniet, minden formában, de szerintem ez a legjobb változat, mind közül. A zöldséget tartalmazó sütemények egyébként is a legjobbak szerintem, hiszen a sütemény sokkal szaftosabb lesz, ha valamilyen zöldséget reszelünk a tésztába. Most a cékla párolva, nem nyersen került bele, álomfinom ez a sütemény. Aki nem próbálta még, az mindenképp tegye meg :)
Természetesen sima lisztből is készülhet, de másfajta lisztet is használhatunk, és készíthetjük akár tortaként is, mint itt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg jó minőségű étcsokoládé (min 50 %-os kakaótartalmú)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cékla (egy nagyobb céklagumó)
  • 20 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál rumaroma
  • csipetnyi só

Elkészítése:

  • A céklát megmossuk, majd héjastól alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben puhára pároljuk (45-60 perc). Vízben is főzhetjük, hámozva, és kockára vágva, de ebben az esetben teljesen más ízű lesz.
  • Egy tálban a vajat a csokoládéval mikróban, vagy gőz felett megolvasztjuk.
  • Az egész tojásokat elektromos habverővel jó habosra verjük, amíg kifehéredik, és a térfogata megnő.
  • A végén lassan adagoljuk hozzá a cukrot, és azzal verjük tovább.
  • A tojásos masszához kavarjuk a meghámozott, és lereszelt céklát, majd az olvasztott csokoládét.
  • Végül óvatosan belekavarjuk a sóval elkevert lisztet.
  • A tésztát egy közepes méretű tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, hogy a belseje maradjon szaftos, ne száradjon ki.

Nincsenek megjegyzések: