Közel sem egy tömör, nehéz kenyérke, annak ellenére, hogy kevés fehér kenyérliszt található benne. A joghurtnak (a benne található savó miatt) köszönhetően még puhább lesz a bélzete, kenyerek, péksütemények esetében érdemes hát hozzáadni egy kevés tejterméket is folyadéknak, a víz mellé.
Természetesen ez egy egészségesebb, a rostoknak köszönhetően könnyebben emészthető változat.
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 15 dkg kenyérliszt (650-es)
- 10 dkg rozsliszt
- 3-3,5 dl víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál joghurt
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál méz
- 7 g szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő)
- 1-1 evőkanál lenmag és tökmag a tetejére
Elkészítése:
- A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe helyezzük, először csak 3 dl vizet adjunk hozzá.
- Elindítjuk a dagasztás programot, és amikor a tészta már szépen összeállt, fokozatosan adunk még hozzá annyi vizet, hogy rugalmas, sima legyen a tészta.
- A dagasztás végén a gépet kikapcsoljuk, a tésztát pedig, 1 órán át hagyjuk a duplájára kelni.
- A dagasztást végezheto konyhai robotgép is, de ezek hiányában kézzel az itt leírt módon készítjük el a tésztát.
- Miután a tészta a kétszeresére nőtt, enyhén lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk, igazítjuk. Konyharuhával letakarjuk, és ismét hagyjuk, hogy a duplájára nőjön.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Vízzel lekenjük a kenyér tetejét, illetve olajos magokkal megszórjuk.
- 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
1 megjegyzés:
Nagyon szép kis cipó és látszik hogy jó puha könnyű lehet a tésztája!
Megjegyzés küldése