2014. szeptember 14., vasárnap

Zsályás gnocchi



A gnocchi tulajdonképpen egy krumplis tészta, szoktam néha készíteni különféle változatokban, mert a család nagyon szereti, bármilyen formában (pl így, ígyígy, vagy így). Ez a sütőtökös változat pedig a legnagyobb kedvenc :)
Most is dupla adag készült, mert a gyerekek prézlisen szeretik a legjobban, hiszen a tészta ugyanaz, mint a szilvás (vagy barackos) gombócé.
Ez a vajas-zsályás változat nagyon egyszerű, ám nagyon finom változat, tökéletes ebéd.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg krumpli
  • 13-15 dkg liszt
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • fél teáskanál só
  • 1 csokor friss zsályalevél
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  • Megfőzzük a krumplit héjában, majd meghámozzuk, krumplitörőn átnyomjuk, és hűlni hagyjuk.
  • Egy fazékban sós vizet teszünk fel forrni.
  • Ezután összegyúrjuk olvasztott vajjal, liszttel, tojással, és sóval. Gyorsan, határozottan dolgozzunk, mert a krumplis tészta hamar lágyul.
  • Lisztezett felületen a tésztából 2 cm-es rudakat sodrunk, és ebből 2 cm-es darabokat vágunk. Mindenik darab tetejét villával megnyomjuk, csíkosra mintázzuk.
  • Lassú tüzön, fövő vízben adagonként kifőzzük. Amikor a gnocchi a víz tetejére feljött, akkor van kész. Szürőkanállal tálba kiszedjük.
  • Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a megmosott zsályaleveleket, és ropogósra sütjük. Kiszedjük, és a visszamaradt vajban kissé megpirítjuk a nudlikat.
  • A vajas gnocchi tetejére halmozzuk a sült zsályaleveleket, és sóval megszórjuk. Ha úgy tetszik, reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: