2014. szeptember 11., csütörtök

Mézes körteleves rizsgombóccal


Könnyű langyos kis őszi leveske, ha igazán jó, érett körtéből készítjük, nagyon ízletes lesz. Az ilyesmi nálunk rögtön elfogy, nagyon szeretjük :)


Hozzávalók: 
  • 80 dkg érett, lédús körte 
  • 1,5 dl főzőtejszín 
  • 1 teáskanál vanília arom, 
  • fél csapott teáskanál őrölt fahéj 


A rizsgombóchoz: 
  • 15 dkg rizs 
  • 4 dl tej 
  • 1 dl víz 
  • 2-3 evőkanál méz (a körte édességétől függően) 
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:

  •  Először elkészítjük a tejberizset: a rizset egy fazékba szórjuk (a legjobb, ha tejfőző fazékban készítjük, így nem ég oda), és felöntjük tejjel, meg vízzel. Cukorral, és vaníliával ízesítjük, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívta. Elzárjuk a gázt, és állni hagyjuk.
  • A körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és tetszőleges darabokra felvágjuk.
  •  Egy edényben, a mézzel együtt felforraljuk, és néhány percig főzzük, amíg a körte bő levet enged (5-10 perc).
  •  Felöntjük 6 dl forró vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, meg a vaníliát, és 2-3 percig főzzük.
  •  Ezután levesszük a tűzről, az egészet összeturmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe.
  •  Hozzáadjuk a tejszínt, és hagyjuk, hogy újra felforrjon.
  • A tejberizsből nedves kézzel gombócokat formálunk, tányérra helyezzük, majd felöntjük a langyos körtelevessel. Fahéjjal, mentával, vagy citromfűvel (esetleg néhány csepp tejszínnel) díszítve tálaljuk.
Tipp: A mézet fokozatosan adagoljuk, és közben kóstoljuk meg, ha szükéges, még édesíthetjük. Megszórhatjuk pirított dióval, vagy mandulával is.

Nincsenek megjegyzések: