Könnyű langyos kis őszi leveske, ha igazán jó, érett körtéből készítjük, nagyon ízletes lesz. Az ilyesmi nálunk rögtön elfogy, nagyon szeretjük :)
Hozzávalók:
- 80 dkg érett, lédús körte
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál vanília arom,
- fél csapott teáskanál őrölt fahéj
A rizsgombóchoz:
- 15 dkg rizs
- 4 dl tej
- 1 dl víz
- 2-3 evőkanál méz (a körte édességétől függően)
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- Először elkészítjük a tejberizset: a rizset egy fazékba szórjuk (a legjobb, ha tejfőző fazékban készítjük, így nem ég oda), és felöntjük tejjel, meg vízzel. Cukorral, és vaníliával ízesítjük, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívta. Elzárjuk a gázt, és állni hagyjuk.
- A körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és tetszőleges darabokra felvágjuk.
- Egy edényben, a mézzel együtt felforraljuk, és néhány percig főzzük, amíg a körte bő levet enged (5-10 perc).
- Felöntjük 6 dl forró vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, meg a vaníliát, és 2-3 percig főzzük.
- Ezután levesszük a tűzről, az egészet összeturmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe.
- Hozzáadjuk a tejszínt, és hagyjuk, hogy újra felforrjon.
- A tejberizsből nedves kézzel gombócokat formálunk, tányérra helyezzük, majd felöntjük a langyos körtelevessel. Fahéjjal, mentával, vagy citromfűvel (esetleg néhány csepp tejszínnel) díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése