Leszedtem az első sütőtököt a kertemből, meg is süttöttem, így máris megvolt a nagyszerű alapanyag, amit felhasználtam különféle ételekhez. Mint ehhez a finom süteményhez is például. Aztán gondoltam egyet, és az ősz jegyében maradva, gesztenyés krémmel töltöttem meg.
Igazi őszies sütemény, ízeiben, színeiben egyaránt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg sütőtök
- 12 dkg liszt
- 4 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál gyömbérpor
- csipentyi só
A krémhez:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré (ízesített)
- 3,5 dl habtejszín
- 5 dkg étcsokoládé (min. 50 %-os kakaótartalmú)
Elkészítése:
- A gesztenyepürét előző este szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
- A sütőtököt cikkekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben, kb 45 perc alatt megsütjük. A héját, meg a magos részt eltávolítjuk, és 20 dkg-át kimérünk belőle, ennyi szükséges a piskótához. Villával pürésítjük, hűlni hagyjuk.
- A tojássárgáját 5 evőkanál cukorral, meg a vaníliával jó habosra kikavarjuk, majd beledolgozzuk a sütőtök pürét, és az olajat.
- A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával, meg a fűszerekkel, a tojáshoz kavarjuk, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből felvert kemény habot is.
- A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, kb 34x24 cm-es téglalap alakúra, és 180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük. Még melegen egy tiszta konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk, és hűlni hagyjuk.
- A krémhez 2,5 dl tejszínt kemény habbá felverünk. A maradék 1 dl tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, és lassú tüzön, kavargatva, felolvasztjuk.
- Beledolgozzuk a gesztenyébe, ezt a krémet pedig óvatosan a tejszínhabhoz forgatjuk.
- A piskótatekercset kicsavarjuk, és egyenletesen megkenjük a krépm kb háromnegyedével, majd felcsavarjuk. A maradék krémet habzsákba kanalazzuk, ezzel tetszés szerint bevonjuk a sütőtökös roládot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése