A hagyományos kekszgolyó (vagy kókuszgolyó) általában közkedvelt, főleg a gyerekek körében. Az a gond vele, hogy liszt, cukor, margarin van benne, vagyis elég sok káros hozzávaló ahhoz, hogy ne adjam nyugodt szívvel a gyermekeimnek. Ez a változat természetes, tápértékben gazdag hozzávalókból készült, ráadásul annyira finom, hogy egy szót sem reklamált itthon az aprónép :)
Gyorsan elkészül, és ez a finomság jól jön tanév közben is, amikor valami finomságot szeretnénk pakolni nekik, tízóraira.
Hozzávalók:
- 35 dkg cukor nélküli korpás keksz (pl Korpovit)
- 2,5-3 dl tej
- 5 dkg mandula
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék (a forgatáshoz)
- 2 evőkanál mák (őröltetlen)
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 4 evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál rumaroma
Elkészítése:
- A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd késes robotban finomra őröljük (vagy ledaráljuk).
- Ezután a mákot is megpirítjuk serpenyőben, a kekszet pedig szintén finomra őröljük.
- Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a hozzávalókat, a tejet szükség szerint adagoljuk, hogy formázható masszát kapjunk. Kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése