Amikor igazi jóféle alapanyag áll a rendelkezésünkre, nem is szükséges sok minden ahhoz, hogy finom ételt varázsoljunk. Rengeteg gyönyörű répám lett idén, s mivel épp betakarítottam, főztem egy mennyei répalevest is.
Természetesen nem kötelező sütőben párolni a zöldséget, lehet főzni is, de higyjétek el, fűszerekkel csomagolva teljesen más hatást érhetünk el, mint vízben főzve, ráadásul a hőkezelésnek ez a módja kíméletesebb is.
Hozzávalók:
- 60 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
- 400 ml kókusztej
- 1 citrom
- 4 cikk fokhagyma
- 6-8 zsályalevél
- kevés extra szűz olívaolaj
- só, bors, őrölt csili
Elkészítése:
- A répát megpucoljuk, és rusztikusabb darabokra vágjuk.
- Egy kisebb tepsire alufóliát terítünk, beledobjuk a répát, a darabokra tépkedett zsályát, a fokhagymát héjastól, illetve egy fél citrom levével, és némi olajjal meglocsoljuk. Zöldséghámozóval néhány darabka citromhéjat is vághatunk.
- Őrölt borssal megszórjuk, kézzel összeforgatjuk, majd becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben, kb 30-40 percig sütjük. Csak addig, amíg a répa enyhén megpuhul, de maradjon roppanós!
- Ezután a fóliából kicsomagoljuk, kiszedjük a citromhéjat, meg a fokhagymát, a többit pedig egy edénybe öntjük.
- Kókusztejjel, és 500 ml vízzel felöntjük, a sült fokhagymát a héjából kinyomjuk, azt is a leveshez adjuk.
- Megsózzuk, felforraljuk, majd az egészet összeturmixoljuk.
- A tűzre visszahelyezzük, és még 3-4 evőkanálnyi citromlével ízesítjük. Amikor kezd forrni, rögtön levesszük.
- Tálaláskor meglocsoljuk egy kevés olajjal, illetve megszórjuk őrölt csilivel, zsályával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése