2014. augusztus 26., kedd

Sült répaleves kókusztejjel


Amikor igazi jóféle alapanyag áll a rendelkezésünkre, nem is szükséges sok minden ahhoz, hogy finom ételt varázsoljunk. Rengeteg gyönyörű répám lett idén, s mivel épp betakarítottam, főztem egy mennyei répalevest is.
Természetesen nem kötelező sütőben párolni a zöldséget, lehet főzni is, de higyjétek el, fűszerekkel csomagolva teljesen más hatást érhetünk el, mint vízben főzve, ráadásul a hőkezelésnek ez a módja kíméletesebb is.

Hozzávalók:

  • 60 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
  • 400 ml kókusztej
  • 1 citrom
  • 4 cikk fokhagyma
  • 6-8 zsályalevél
  • kevés extra szűz olívaolaj
  • só, bors, őrölt csili

Elkészítése:

  • A répát megpucoljuk, és rusztikusabb darabokra vágjuk.
  • Egy kisebb tepsire alufóliát terítünk, beledobjuk a répát, a darabokra tépkedett zsályát, a fokhagymát héjastól, illetve egy fél citrom levével, és némi olajjal meglocsoljuk. Zöldséghámozóval néhány darabka citromhéjat is vághatunk.
  • Őrölt borssal megszórjuk, kézzel összeforgatjuk, majd becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben, kb 30-40 percig sütjük. Csak addig, amíg a répa enyhén megpuhul, de maradjon roppanós!
  • Ezután a fóliából kicsomagoljuk, kiszedjük a citromhéjat, meg a fokhagymát, a többit pedig egy edénybe öntjük. 
  • Kókusztejjel, és 500 ml vízzel felöntjük, a sült fokhagymát a héjából kinyomjuk, azt is a leveshez adjuk.
  • Megsózzuk, felforraljuk, majd az egészet összeturmixoljuk.
  • A tűzre visszahelyezzük, és még 3-4 evőkanálnyi citromlével ízesítjük. Amikor kezd forrni, rögtön levesszük.
  • Tálaláskor meglocsoljuk egy kevés olajjal, illetve megszórjuk őrölt csilivel, zsályával.

Nincsenek megjegyzések: