2014. augusztus 10., vasárnap

Ordás pite ribizlivel


Ribizli szezon van, és ilyenkor legalább egy ribizlis süteményt illik készíteni. Az összes ribizlit fagyasztóba pakoltam, télen nagyszerű vitaminforrás lesz (a többi bogyós gyümölccsel együtt), egy keveset pedig félretettem ehhez a nagyszerű ordás süteményhez. Sokkal praktikusabb, ha a gyümölcsöt a krémhez kavarjuk, és úgy sütjük meg, de én inkább nyersen szerettem volna neki helyet adni, ezért a tetejére szórtam. Így szebb, vitamindúsabb, viszont legurulhat, ha nem vigyázunk :)

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak szárított élesztő (7 g), 1 dl tej, csipetnyi só

A töltelékhez: 70 dkg orda, 15-20 dkg cukor (az orda édességétől függően), 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál citromlé, 1 teáskanál vanília aroma

Továbbá: 10-15 dkg piros ribizli, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

  • Összekavarjuk a lisztet az élesztővel, a cukorral, meg a sóval. Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
  • Az ordát kikavarjuk a tojássárgával, a cukorral, a citromhéjjal, kevés citromlével, meg a vaníliával.
  • Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és 2 evőkanáknyit az ordás krémhez kavarunk, hogy picit fellazítsuk. Ezután óvatosan, adagonként beleforgatjuk a maradék tojáshabot.
  • A tésztából kb 20 dekányit félreteszünk, a többit lisztezett felületen téglalap alakúra nyútjuk.
  • Közepes méretű tepsieb simítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen rásimítjuk a krémet.
  • A félretett tésztából diónyi nagyságú gömböket formázunk, és arányos eloszlatjuk a tölteléken.
  • 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
  • Megmossuk a ribizlit, száráról leszedegetjük, és a sütemény tetejére szórjuk.
  • Négyzetekre vágva tálaljuk, langyosan is nagyon finom!
Tipp: Orda helyett tehéntúróval is készíthetjük, ebben az esetben a cukor mennyisége változhat, mert a tehéntúró kevésbé édes, mint az orda.


Nincsenek megjegyzések: