Ribizli szezon van, és ilyenkor legalább egy ribizlis süteményt illik készíteni. Az összes ribizlit fagyasztóba pakoltam, télen nagyszerű vitaminforrás lesz (a többi bogyós gyümölccsel együtt), egy keveset pedig félretettem ehhez a nagyszerű ordás süteményhez. Sokkal praktikusabb, ha a gyümölcsöt a krémhez kavarjuk, és úgy sütjük meg, de én inkább nyersen szerettem volna neki helyet adni, ezért a tetejére szórtam. Így szebb, vitamindúsabb, viszont legurulhat, ha nem vigyázunk :)
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 tasak szárított élesztő (7 g), 1 dl tej, csipetnyi só
A töltelékhez: 70 dkg orda, 15-20 dkg cukor (az orda édességétől függően), 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál citromlé, 1 teáskanál vanília aroma
Továbbá: 10-15 dkg piros ribizli, 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
- Összekavarjuk a lisztet az élesztővel, a cukorral, meg a sóval. Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
- Az ordát kikavarjuk a tojássárgával, a cukorral, a citromhéjjal, kevés citromlével, meg a vaníliával.
- Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és 2 evőkanáknyit az ordás krémhez kavarunk, hogy picit fellazítsuk. Ezután óvatosan, adagonként beleforgatjuk a maradék tojáshabot.
- A tésztából kb 20 dekányit félreteszünk, a többit lisztezett felületen téglalap alakúra nyútjuk.
- Közepes méretű tepsieb simítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen rásimítjuk a krémet.
- A félretett tésztából diónyi nagyságú gömböket formázunk, és arányos eloszlatjuk a tölteléken.
- 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
- Megmossuk a ribizlit, száráról leszedegetjük, és a sütemény tetejére szórjuk.
- Négyzetekre vágva tálaljuk, langyosan is nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése