2014. augusztus 22., péntek

Joghurtos céklaleves csirkegombóccal


A cékla az egyik kedvenc zöldségem (tudom, említettem már), és nagyon sokoldalúan felhasználható. Most fel is van használva rendesen, mert sok van a kertben.
Nem egy megszokott leves ez, de nagyon finom szerintem, érdemes kipróbálni. Lehet furcsának tűnik a színe is, pedig igazán szép :) 


Hozzávalók: 

  • 2 céklagumó (40-50 dkg), 1 fej hagyma, 2 dl natúr joghurt, 2 evőkanál házi ételízesítő, kb 2 evőkanál citromlé, kevés kókuszzsír vagy olívaolaj, só; a csirkegombóchoz: 30 dkg csirkemell, 5 dkg zabpehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl forró tej, 1 tojás, 1 cikk fokhagyma, 1-1 teáskanál petrezselyemzöld és majoránna, só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • 5 percre forró tejbe áztatjuk a zabpelyhet. 
  • A céklát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük (robotgép késes aprítójával is végezhetjük, így sokkal egyszerűbb).
  • A húst darabokra vágjuk, majd a puha zabpehellyel, a fokhagymával, meg a fűszerekkel együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, sóval és borssal ízesítjük, majd kézzel összegyúrjuk. 
  • Közben a hagymát apróra vágjuk, és a forró zsiradékon megpirítjuk. Beleszórjuk a céklát, megkavargatjuk, és felöntjük 1 liter vízzel. Sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, és felforraljuk. 
  • Amikor a leves felforrt, az egészet összeturmixoljuk. Visszahelyezzük a tűzre, közben pedig vizes kézzel gombocókat formázunk a húsos masszából, és a leveshez adjuk. Forrástól számítva 5 perc alatt megfőzzük. 
  • Levesszük a tűzről, összekavarjuk a joghurtot egy kevés meleg lével, és a leveshez kavarjuk. 
  • A végén citromlevet, és apróra vágott petrezselyemzöldet is adunk a leveshez, és újraforraljuk.

Tipp: Miután végeztünk a cékla pucolásával, azonnal gondosan mossuk le a kezünket, illetve az eszközöket, melyekkel dolgoztunk, így nem hagy nyomot.

Nincsenek megjegyzések: