Nagyon ízletes, gazdag sós nassolnivaló, tízóraira is tökéletes gyermekeknek, szendvics mellé, kiegészítőként. Vendégvárónak is megfelel, vagy csak úgy bekapni belőle néhányat, amikor éhesek vagyunk.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz, 25 dkg juhtúró, 15 dkg puha vaj, 4 evőkanál joghurt (vagy tejföl), 1 tojás, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só, 1 tasak élesztő (7 g), a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál lenmag; a zöldségraguhoz: 1 nagyobb sárgarépa, 1 fej hagyma, 5 dkg brokkoli, 5 dkg piros és zöld színű paprika, 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
- A répát meghámozzuk, megmossuk, és nagyon apró kockára vágjuk, a paprikát szintén. Megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk a brokkolit.
- Egy serpenyőben, az olívaolajon kissé megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, és kavargatva 2-3 percig sütjük. Ezután félretesszük hűlni.
- Egy nagy tálban összekavarjuk a lisztet, a cukrot, a sót, meg az élesztőt. Hozzáadjuk a darabokra vágott puha vajat, a túrót, a joghurtot, meg a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A végén beledolgozzuk a kihűlt zöldségragut, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük pihenni.
- Ezt követően, lisztezett felületen kb ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Tetszőleges formával (ebben az esetben szív kiszúró) kiszaggatjuk, sútőpapírral bélelt nagy tepsire sorakoztatjuk, a tetejét pedig lekenjük villával felvert tojással.
- Megszórjuk lenmaggal, és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén megpirul (ne süssük túl, mert száraz lesz!).
- A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy járunk el.
Megj: Másnap is
finom, puha, de egy részét akár le is fagyaszthatjuk, műanyag tasakban. Előző
este csak vegyük ki, és hagyjuk szobahőrmésékleten kiolvadni. Így egész héten
csomagolhatunk néhány darabot a tízórai mellé.
Tipp: Lenmag
helyett más olajos magot is használhatunk, pl: tökmag, napraforgó, dió,
mandula, szezámmag stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése