2014. szeptember 3., szerda

Céklacsipsz zsályás morzsával


Azt nem állítom, hogy így, kókuszzsírban olcsóbb lenne a bolti csipszeknél, de az biztos, hogy sokkal, de sokkal finomabb, és természetesen nagyon egészséges is, szóval ezt nyugodt szívvel nassolhatjuk, mert csak a javunkra van.
Az elkészítése kissé időigényes, mert több részletben kell kisütni, s mivel annyira finom, hát nagyon hamar fogy, ezért nem is érdemes ebből keveset sütni.
Még magában is isteni, de ezzel a fűszeres morzsával már brutálfinom kategória!

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb cékla (egyenként kb 20 dkg)
  • 30 dkg kókuszzsír
  • 1 teáskanál tengeri só
A zsályás morzsához:
  • 1 teljes kiörlésű zsemle (kb 10 dkg-ás, de lehet kenyér is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál tökmag
  • 5-6 zsályalevél
  • csipetnyi só

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a ropogós, nagyon ízletes morzsát: a zsemlét késes aprítóba dobjuk a hozzávalókkal, majd morzsásra aprítjuk. Ne legyen túl darabos, de nagyon apró se.
  • Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, eloszlatjuk rajta egyenletesen, majd 200 fokos sütőben, kb 10 perc alatt szép aranyszínűre pirítjuk.
  • A céklát meghámozzuk, megmossuk, és káposzta gyalulón, vagy konyhai robot szeletelőjével nagyon vékony szeletekre vágjuk. Erre a feladatra célszerű gumikesztyűt használni, hogy a cékla ne fogja meg a bőrünket.
  • Ezután konyhai törlővel leitatjuk róla a nedvességet.
  • Egy edényben felforrósítjuk a kókuszzsírt (nagyon forrónak kell lennie!), beledobjuk a sót is.
  • A céklaszeleteket adagonként, kb 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Egyszerre ne tegyünk a zsiradékba túl sokat, mert az olaj lehűl, és nem lesz ropogós. 
  • Konyhai törlővel bélelt tálba kiszedjük, és még melegen alaposan összeforgatjuk a zsályás morzsával. A maradék morzsát tálaláskor még a tetejére szórjuk.
Megj: Ezt a morzsát sokféle ételhez el tudnám még képzelni, sült húsokhoz, salátára, csőben sültek tetejére, szendvicskrémek mellé stb. Itt már készítettem hasonlót, hát az is mennyei étel volt!

Nincsenek megjegyzések: