2016. július 3., vasárnap

Meggyes tejszelet


A klasszikus tejszelet mintájára készült, mely a kedvencünk, de meggyel szerintem még sokkal finomabb. Ez most még nagyobb kedvencünk :)

Hozzávalók:

A lapokhoz: 

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só

A tejszínes-meggyes krémhez

  • 30 dkg magozott meggy
  • 20 dkg vaj
  • 2 tasak tejszínes pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
A meggyes réteghez: 

  • 2 dl meggylé
  • 1 tasak tejszínes pudingpor
  • 5 dkg cukor

A tetejére: 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín


Elkészítése:

  • Egy edénykében összemelegítjük a cukrot mézzel, meg a vajjal. Egyenként belekavarjuk az egész tojásokat, majd a tejfölet, a kakaóport, végül pedig a szódabikarbónával, meg a sóval elkevert lisztet is. A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. 
  • A tejszínes-meggyes krémhez a pudingport kikavarjuk egy kevés tejjel, a többi tejet pedig felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pudingot, majd folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Még melegen belekavarjuk a tejfölet. A vajat cukorral habosra kavarjuk. Amikor langyosra hűlt a puding, kikavarjuk a cukros vajjal. 
  • Az egyik lapot megszórjuk meggyel, majd rásimítjuk a pudingot. 
  • A meggyes réteghez a pudingport, meg a cukrot megfőzzük meggylében, a krémre öntjük, és beborítjuk a másik tésztalappal. 
  • A csokoládét vízgőz felett, vagy mikróban, a tejszínnel összeolvasztjuk, és egyenletesen a sütemény tetejére kenjük. Néhány órát, vagy egy éjszakát hagyjuk puhulni, ezután szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: