2016. július 11., hétfő

Zsályás sült krumpli joghurtos padlizsánsalátával


Egyik kedvenc fűszerem a zsálya, és idén nagyon sok termett a kertemben. Én mindenhez el tudom képzelni, még a legegyszerűbb ételt is csodává varázsolja a friss, kerti zsálya.
Ez egy jó kis laza nyári ebéd, a kedvenc padlizsánsalátámmal.

Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 1 kg közepes méretű krumpli
  • 4 evőkanál olaj
  • 8-10 zsályalevél
  • néhány szál metélőhagyma
  • só, őrölt bors

A padlizsánsalátához: 

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 zöldhagyma szárastól
  • 3 evőkanál tökmag
  • 1 kis doboz natúr joghurt (150 g)
  • 1 evőkanál apróra vágott menta
  • 1 evőkanál olívaolaj só
  • frissen őrölt bors
  • a sütéshez kb 4-6 evőkanál olaj

Elkészítése: 

  • A krumplit héjastól alaposan megmossuk, kettévágjuk, és egy olajjal meglocsolt tepsire sorakoztatjuk. Sóval, borssal megszórjuk, zsályával kirakjuk, és 200 fokos sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • A padlizsánt megmossuk héjastól, majd nem túl vékony karikára vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a padlizsánszeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Sóval és borssal megszórjuk, papírtörlőre kiszedjük. 
  • Megmossuk, és karikáta vágjuk a hagymát, majd a visszamaradt zsiradékban enyhén megpároljuk. Megszórjuk tökmaggal, és kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. 
  • A joghurtot kikavarjuk egy kevés sóval, őrölt borssal, és mentával. Kevés olajat öntünk a tetejére. 
  • A padlizsánt joghurttal, pirított hagymával megszórva tálaljuk, a sült krumpli mellé.


Tipp: Zsálya helyett rozmaringot is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések: