Egyik kedvenc fűszerem a zsálya, és idén nagyon sok termett a kertemben. Én mindenhez el tudom képzelni, még a legegyszerűbb ételt is csodává varázsolja a friss, kerti zsálya.
Ez egy jó kis laza nyári ebéd, a kedvenc padlizsánsalátámmal.
Hozzávalók 4 személy részére:
- 1 kg közepes méretű krumpli
- 4 evőkanál olaj
- 8-10 zsályalevél
- néhány szál metélőhagyma
- só, őrölt bors
A padlizsánsalátához:
- 1 nagyobb padlizsán
- 3 zöldhagyma szárastól
- 3 evőkanál tökmag
- 1 kis doboz natúr joghurt (150 g)
- 1 evőkanál apróra vágott menta
- 1 evőkanál olívaolaj só
- frissen őrölt bors
- a sütéshez kb 4-6 evőkanál olaj
Elkészítése:
- A krumplit héjastól alaposan megmossuk, kettévágjuk, és egy olajjal meglocsolt tepsire sorakoztatjuk. Sóval, borssal megszórjuk, zsályával kirakjuk, és 200 fokos sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A padlizsánt megmossuk héjastól, majd nem túl vékony karikára vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a padlizsánszeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Sóval és borssal megszórjuk, papírtörlőre kiszedjük.
- Megmossuk, és karikáta vágjuk a hagymát, majd a visszamaradt zsiradékban enyhén megpároljuk. Megszórjuk tökmaggal, és kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- A joghurtot kikavarjuk egy kevés sóval, őrölt borssal, és mentával. Kevés olajat öntünk a tetejére.
- A padlizsánt joghurttal, pirított hagymával megszórva tálaljuk, a sült krumpli mellé.
Tipp: Zsálya helyett rozmaringot is
használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése