2016. július 30., szombat

Almás-körtés fordított kalács fahéjas glazúrral


Álomfinom ez a kalács, mindenkinek csak ajánlani tudom! Egyetlen baja, hogy kis adag, így rögtön melegében elfogy. Mindenképp megéri kipróbálni, leírhatatlan az íze.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • kb 1 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
A töltelékhez:

  • 10 dkg krémsajt (mascarpone)
  • 1-1 közepes alma és körte
  • 1 citrom
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg nádcukor
  • 3 dkg liszt
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
A tetejére:

  • 8 dkg porcukor
  • 0,3 dl (30 ml) tejszín
  • 0,5 teáskanál fahéj
Elkészítése:

  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy tálba helyezzük, fóliával letakarjuk, legalább 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
  • A gyümölcsöket megmossuk, kockára vágjuk, és összekavarjuk liszttel, kevés citromlével, cukorral, nádcukorral, és fahéjjal.
  • Enyhén lisztezett felületen a tésztát 25x30 cm-es táglalappá nyújtjuk, krémsajttal megkenjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a gyümölcsöket úgy, hogy a szélein 1-1 cm részt üresen hagyunk. A széleket ráhajtjuk, majd hosszában felcsavarjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Középen, hosszában a kalácsot éles késsel kettávágjuk (a felső részét nem vágjuk el), és nyílással felfelé, a ké részt lazán összecsavarjuk.  A végét szorosan összegfogjuk.
  • 30 percig a tepsin pihentetjük, majd 160 fokos sütőben, kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • A sütőből kivéve lanygosra hűtjük.
  • Közben a porcukrot a tejszínnel, meg a fahéjjal kikavarjuk, és ezt a glazúrt a kalács tetejére csurgatjuk.
  • Szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: