2016. július 9., szombat

Citromos-málnás kuglóf


Mivel ebben az időszakban érik a kertben a málna, ezért ilyenkor készülnek a legfinomabb málnás sütemények :) Évre évre egyre több van, így a sütemények mellett jut bőven a fagyasztóba, lekvárokba, illetve sokat megeszünk nyersen is.

Hozzávalók:

  • 35 dkg vaj
  • 28 dkg liszt (plusz egy kevés a málnához)
  • 28 dkg cukor (fele nádcukor)
  • 25 dkg friss málna
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 7 tojás
  • 1 tasak sütőpor 
  • 2 citrom 
A mázhoz:
  • 25 dkg krémsajt (mascarpone)
  • 15 dkg porcukor
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:

  • A puha vajat mixerrel habosra kavarjuk a cukorral, meg a citromok reszelt héjával. 
  • Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, végül pedig belekavarjuk a lisztet, mandulát, meg a sütőport is.
  • Egy kuglófforma aljára kevés tésztát öntünk, és kirakjuk néhány szem lisztbe forgatott málnával. Erre egy réteg tészta kerül, lisztbe forgatott málna, végül pedig a maradék tészta.
  • 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb 50-60 perc).
  • Közben elkészítjük a krémet a tetejére: a hozzávalókat egy mixerrel habosra kavarjuk, vaníliával ízesítjük. A citromok levét kifacsarjuk.
  • A megsült kuglófot még melegen meglocsoljuk citromlével, majd miután kihűlt, a formából kiborítjuk, a tetejét pedig megkenjük krémmel.

Nincsenek megjegyzések: