2016. július 29., péntek

Focaccia paradicsom salátával


Ez egy kimondottan olasz jellegű étel. A focaccia kenyérlángost jelent, s bár általában rozmaringgal készítik, más fűszerrel is finom azért. Paradicsom salsával nagyon finom, de még magára is! :)

Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál nagyszemű tengeri só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • kevés liszt a nyújtáshoz

A paradicsom salátához: 

  • 40 dkg érett paradicsom
  • 10 dkg zöld olívabogyó
  • 1 lilahagyma
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 


  • Egy nagy tálban összegyúrjuk a lisztet sóval, élesztővel, cukorral, 0,5 dl olajjal, illetve 3,5 dl langyos vízzel. Ezután tésztává dagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos lesz (a dagasztást végezheti dagasztógép is). Konyharuhával letakarva, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 
  • A maradék 0,5 dl olajjal kikavarjuk a reszelt fokhagymát, meg a kakukkfüvet. 
  • Enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. További 30 percig kelesztjük, majd az ujjunkkal a tésztába bemélyedésket nyomunk, és mindenikbe locsolunk a fűszeres olajból. 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük. 
  • A salátához a paradicsomot, a bazsalikomot, az olívabogyót, meg a hagymát apróra vágjuk, majd olajjal, sóval, és borssal összekavarjuk. 
  • A kenyérlángost melegen, paradicsomsalátával fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: