Ez egy kimondottan olasz jellegű étel. A focaccia kenyérlángost jelent, s bár általában rozmaringgal készítik, más fűszerrel is finom azért. Paradicsom salsával nagyon finom, de még magára is! :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl olívaolaj
- 1 cikk fokhagyma
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál nagyszemű tengeri só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál morzsolt kakukkfű
- kevés liszt a nyújtáshoz
A paradicsom salátához:
- 40 dkg érett paradicsom
- 10 dkg zöld olívabogyó
- 1 lilahagyma
- 1 marék bazsalikomlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Egy nagy tálban összegyúrjuk a lisztet sóval, élesztővel, cukorral, 0,5 dl olajjal, illetve 3,5 dl langyos vízzel. Ezután tésztává dagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos lesz (a dagasztást végezheti dagasztógép is). Konyharuhával letakarva, kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A maradék 0,5 dl olajjal kikavarjuk a reszelt fokhagymát, meg a kakukkfüvet.
- Enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. További 30 percig kelesztjük, majd az ujjunkkal a tésztába bemélyedésket nyomunk, és mindenikbe locsolunk a fűszeres olajból. 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
- A salátához a paradicsomot, a bazsalikomot, az olívabogyót, meg a hagymát apróra vágjuk, majd olajjal, sóval, és borssal összekavarjuk.
- A kenyérlángost melegen, paradicsomsalátával fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése