2016. július 20., szerda

Vajas fasírtszelet krumplipürével, ropogós hagymakarikával



Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 60 dkg vegyes darálthús
  • 1 kisebb hagyma
  • 3 dl húsalaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 4 szelet fehérkenyér karéj nélkül
  • 5 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors
A krumplipüréhez: 

  • 80 dkg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • só, őrölt bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió 

A hagymakarikához: 

  • 2 nagy vöröshagyma
  • 0,5 l olaj a sütéshez
  • 1 evőkanál liszt 

A tálaláshoz: 

  • 2 evőkanál vaj
  • petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors


Elkészítése: 

  • A krumplit héjastól megmossuk, majd tepsire téve, 200 fokos sütőben, kb 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk, és tejjel, tejszínnel, vajjal jól kikavarjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 
  • A kenyérszeleteket kockára vágjuk, leöntjük tejszínnel, és 10 percig állni hagyjuk. 
  • A húst egy tálban kézzel összedolgozzuk a kinyomkodott kenyérrel, petrezselyemzölddel, apróra vágott hagymával, illetve sóval, és borssal. Golyókat formázunk a masszából, kilapogatjuk, és forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. 
  • A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, jól kiforraljuk. 
  • A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, lisztben megforgatjuk, majd forró olajon ropogósra sütjük. 
  • Tálaláskor krumplit, és ropogós hagymakarikát adunk a fasírtszelet mellé, vajas mártással alaposan meglocsoljuk, illetve petrezselyemzölddel, borssal megszórjuk.
Tipp: Időhiány esetén, hámozzuk meg a krumplit, majd kockára vágva, enyhén sós vízben főzzük meg.

Nincsenek megjegyzések: