Családi lakomát csaptunk a minap az udvaron. Mennyei lakoma volt, mondhatom, minden, mi szem-szájnak ingere :) Szeretem az ilyen sokféle ízű és színű ételeket egy helyen.
Padlizsános joghurt mártás – szárnyashúsok, sertéshúsok mellé
Padlizsános joghurt mártás – szárnyashúsok, sertéshúsok mellé
Hozzávalók: 5 dl sűrű natúr
joghurt, 1 közepes méretű padlizsán, 6 evőkanál olívaolaj, 1
nagy cikk fokhagyma, kevés citromlé, 1-2 teáskanálnyi apróra
vágott mentalevél.
Elkészítése: Egy serpenyőben 4
evőkanál olívaolajat hevítünk. A padlizsánt megmossuk, héjastól
kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlővel
bélelt tálba kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Miután kihűlt,
összekavarjuk joghurttal, reszelt fokhagymával, a maradék olajjal
(2 evőkanál), illetve kevés citromlével, és mentával. Sózzuk
és borsozzuk, majd különféle grillezett húsok mellé kínáljuk.
Kapribogyós majonéz – halakhoz,
zöldségekhez
Hozzávalók: 3 evőkanál majonéz, 2
evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 1-1 marék kapor és
petrezselyemzöld, 1 zöld citrom (lime), só, őrölt bors.
Elkészítése: A citromot forró
vízzel alaposan megsúroljuk, mgtöröljük, a héját lereszeljük,
és 1 evőkanálnyi levet kifacsarunk. A kapribogyót apróra vágjuk,
a kaprot megmossuk, és szintén apróra vágjuk. Egy tálikóban
összekavarjuk a majonézet, a joghurtot, a citromhéjat, a
citromlevet, illetve belekavarjuk az apróra vágott kaprot is.
Sóval, őrölt borssal ízeítjük. Főként grillezett halak, sült
zöldségek kísérőjeként fogyasztjuk.
Pikáns narancsos-szezámkrémes mártás
– grillkolbászok, fasírtok, grillezett zöldségek mellé
Hozzávalók: 20 dkg sűrű tejföl, 1
narancs, 2 evőkanál szezámkrém (tahini), csipetnyi barnacukor,
csilipehely (vagy csípős paprika apróra vágva), só, őrölt
bors.
Elkészítése: A narancsot forró
vízzel alaposan megsúroljuk, a levét kifcsarjuk, a héját pedig
lereszeljük. Egy tálikóban összekavarjuk a tejfölet kb 1 dl
narancslével, kevés narancshéjjal, szezámkrémmel, barnacukorral.
Sóval és borssal ízesítjük.
Szezámkrém készítése: 10 dkg
szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítunk, majd porrá
őröljük (turmix, vagy daráló). 0,5 dl olajjal, és pici sóval
összeturmixoljuk, közben kevés vízzel fokozatosan hígítjuk
annyira, hogy a keverék pasztás állagú legyen. Övegbe téve,
hűtőszekrényben hetekig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése