Sütés nélkül készíthető, gyümölcsös-habos sütemény, inkább időigényes, mint nehéz. Ám megéri, hiszen nagyon ízletes, és némiképp alakbarát kategória.
Természetesen saját termesztésű málnából ;)
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 20 dkg málna
- 20 dkg vaj
- 8 dkg (nyírfa)cukor
- 5 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 5 dkg őrölt mák
- 5 dl tej
- 4 dl habtejszín
- 2 tasak zselatinpor (20 g)
- 1 tasak bourbon-vaníliacukor
A tetejére:
- 50 dkg málna
- (nyírfa)porcukor
Elkészítése:
- Egy 25x27 cm-es tortakeretet sütőpapírral kibélelünk.
- A vajat egy edényben a csokoládéval felolvasztjuk.
- Késes aprítóval a kekszet morzsásra aprítjuk, a felét kivesszük, félretesszük. A maradék keszmorzsát a vajas csokoládéval összekavarjuk, és a tortaforma aljára nyomkodjuk, egyenletesen.
- A krémhez 2 dl tejet a mákkal felfőzzük, félretesszük.
- A maradék tejben (3 dl) a vaníliát, a cukrot, illetve a zselatinport elkeverjük, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (nem szabad forralni!). Két részre osztjuk.
- A málnát összeturmixoljuk, és a zselatinos tej felét (kb 1,5 dl) belekavarjuk. A másik felét a mákos tekbe kavarjuk. Mindkét krémet hűtőszekrénybe helyezzük addig, amíg annyira dermed, hogy már nem folyós.
- Kemény habbá verjük a tejszínt, és a felét a mákos krémbe kavarjuk óvatosan. Elsimítjuk a csokoládés keksz-alapon, rászórjuk a félretett kekszmorzsát, végül pedig a maradék tejszínnel elkevert málnakrémet rákenjük.
- Leglább 6 órára hűtőszekrénybe helyezzük dermedni, majd málnával, és porcukorral megszórjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése