Hozzávalók:
- 15 dkg barna csiperkegomba
- 15 dkg vargánya (medvegomba)
- 15 dkg rókagomba
- 5 dkg sárgarépa
- 5 dkg petrezselyemgyökér
- 1 hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 oregánó ág
- 4 zsályalevél
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- kevés petezselyemzöld a tálaláshoz
- só, őrölt bors
A pogácsához:
- 12,5 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 3 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 dkg aszalt paradicsom apróra vágva
- 2 evőkanál tejföl
- 10 fekete olívabogyó apróra vágva
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál só
Elkészítése:
- 3 evőkanálnyi olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadva a kockára vágott zöldségeket, kevés ideig együtt pirítjuk.
- Felöntjük kb 2 dl vízzel, és addig pároljuk, amíg a víz elfő. Ekkor hozzáadjuk a megmosott, szeletekre vágott vegyes gombát, a zsályát, és az oregánót. Felöntjük kb 1 liter ételízesítős vízzel, és néhny perc alatt puhára főzzük. Néhány darab gombát félreteszünk a tálaláshoz, a fűszerágat kiszedjük, és a levest összeturmixoljuk. Főzőtejszínnel gazdagítjuk, újraforraljuk, és h szükséges, sózzuk.
- A pogácsához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb kerek formával kiszaggatjuk, és sótőpapíro tepsire téve, 200 fokos sütőben, kb 15 perc alatt megsütjük.
- A félretett gombát a maradék olajon, egy serpenyőben megpirítjuk, majd tálaláskor a leves tetejére adagoljuk. Némi olvasztott vajjal meglcosoljuk, megszórjuk friss petrezselyemzölddel, és őrölt borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése