Nagyon szeretem a zöldfűszereket, nálam az étel "lelkét" jelenti :) Igyekszem ezért a legtöbb fűszert megtermeszteni, s kihasználni ilyenkor, mert friss fűszerrel az étel fényévekkel finomabb tud lenni. A rukkola is saját termés, erős, intenzív íze van.
Szóval ez egy erőteljes ízvilágú, jó aromás pizza, helyi friss alapanyagokból. Hiszen az olaszoké is attól olyan finom :)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg
teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg liszt
- 1 tasak szárított
élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál
cukor
- kb 2,5 dl víz
A feltéthez:
- 25 dkg mozarella
- 15 dkg barna
csiperkegomba
- 4 dkg parmezán sajt
- 1 marék rukkola saláta
- 3-3
teáskanál oregánó és bazsalikom
A fűszerolajhoz:
- 3 evőkanál
olívaolaj
- 1-1 teáskanál oregánó és bazsalikom apróra vágva
- 2 cikk fokhagyma apróra vágva
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál
reszelt citromhéj
- só
Elkészítése:
- A tésztához valókat
összegyúrjuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk (ha szükséges,
adhatunk még vizet hozzá). Dagasztógépet is használhatunk. A
tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk. Amikor a duplájára nőtt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre
osztjuk.
- A fűszerolajhoz valókat összekavarjuk, a gombát, meg a
mozarellát vékony szeletekre vágjuk.
- Két tepsit sütőpapírral
kibélelünk, a tásztadarabokat kör alakúra kinyújtjuk (10 cm
átmérőjű), és tepsire helyezzük. Meglocsoljuk fűszreolajjal,
kirakjuk gombával, mozarellával, és ismét olajjal meglocsoljuk.
- 10-12 perc alatt megsütjük, a sütésidő felénél pedig a két
tepsit megcseréljük.
- Tálaláskor megszórjuk rukkolával,
fűszerekkel, és meglocsoljuk némi fűszerolajjal.
Néhány fűszerem idén:
|
Bazsalikom |
|
Tárkony |
|
Zsálya |
|
Oregánó |
|
Citromfű |
|
Snidling |
|
Léstyán |
|
Kapor |
|
Fodros petrezselyem |
|
Csombor |
|
Petrezselyem |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése