Nagyon szeretem a zöldfűszereket, nálam az étel "lelkét" jelenti :) Igyekszem ezért a legtöbb fűszert megtermeszteni, s kihasználni ilyenkor, mert friss fűszerrel az étel fényévekkel finomabb tud lenni. A rukkola is saját termés, erős, intenzív íze van.
Szóval ez egy erőteljes ízvilágú, jó aromás pizza, helyi friss alapanyagokból. Hiszen az olaszoké is attól olyan finom :)
 
Hozzávalók a tésztához: 
- 30 dkg
teljes kiőrlésű búzaliszt 
 
- 15 dkg liszt
 
- 1 tasak szárított
élesztő
 
- 2 evőkanál olívaolaj
 
- 2 teáskanál só
 
- 1 teáskanál
cukor
 
- kb 2,5 dl víz
 
A feltéthez: 
- 25 dkg mozarella
 
- 15 dkg barna
csiperkegomba
 
- 4 dkg parmezán sajt
 
- 1 marék rukkola saláta
 
- 3-3
teáskanál oregánó és bazsalikom
 
A fűszerolajhoz: 
- 3 evőkanál
olívaolaj
 
- 1-1 teáskanál oregánó és bazsalikom apróra vágva
 
- 2 cikk fokhagyma apróra vágva
 
- 1 evőkanál citromlé
 
- 1 teáskanál
reszelt citromhéj
 
- só
 
Elkészítése: 
- A tésztához valókat
összegyúrjuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk (ha szükséges,
adhatunk még vizet hozzá). Dagasztógépet is használhatunk. A
tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk. Amikor a duplájára nőtt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre
osztjuk. 
 
- A fűszerolajhoz valókat összekavarjuk, a gombát, meg a
mozarellát vékony szeletekre vágjuk. 
 
- Két tepsit sütőpapírral
kibélelünk, a tásztadarabokat kör alakúra kinyújtjuk (10 cm
átmérőjű), és tepsire helyezzük. Meglocsoljuk fűszreolajjal,
kirakjuk gombával, mozarellával, és ismét olajjal meglocsoljuk.
 
- 10-12 perc alatt megsütjük, a sütésidő felénél pedig a két
tepsit megcseréljük. 
 
- Tálaláskor megszórjuk rukkolával,
fűszerekkel, és meglocsoljuk némi fűszerolajjal.
 
Néhány fűszerem idén:
  | 
| Bazsalikom | 
  | 
| Tárkony | 
  | 
| Zsálya | 
  | 
| Oregánó | 
  | 
| Citromfű | 
  | 
| Snidling | 
  | 
| Léstyán | 
  | 
| Kapor | 
  | 
| Fodros petrezselyem | 
  | 
| Csombor | 
  | 
| Petrezselyem | 
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése