2016. július 27., szerda

Zöldségcsipsz kéksajtos-bazsalikomos mártogatóval


Úgy történt, hogy kimentem a kiskertembe, és összegyűjtöttem mindenféle zöldséget, amit találtan. Aztán szeleteltem, megsütöttem, mellé gyorsan egy kence, és kész a finom nyári ebéd.
Nagyon szeretjük a zöldségekből készült csipszeket.


Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1-1 közepes cukkini, cékla, zeller és padlizsán
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1-1 csipetnyi őrölt gyömbér, csilipehely, currypor, őrölt bors
  • 0,5 l olívaolaj a sütéshez

A mártogatóhoz: 

  • 25 dkg sűrű tejföl
  • 3 evőkanál apróra vágott bazsalikomlevél
  • 1 cikk fokhagyma reszelve
  • 4 dkg kéksajt
  • só, őrölt bors



Elkészítése: 

  • Először elkészítjük a sajtos-bazsalikomos mártogatót: egy tálikóban a tejfölet alaposan kikavarjuk a többi hozzávalóval, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
  • Megmossuk a zöldségeket, majd nagyon vékonyra szeleteljük: a sárgarépát és a cukkinit hosszában szeletekre, a zellert, padlizsánt, és a céklát pedig karikára. 
  • Nagyon forró, bő olajban rendre kisütjük a zölségeket úgy, hogy egyszerre nem túl sokat teszünk, mert így lehűtené az olajat. 
  • Ezután konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk. 
  • Tálaláskor megsózzuk a zöldségeket, és fűszerekkel megszórjuk: a cukkinit curryporral, a padlizsánt csilivel, a répát gyömbérrel, a céklát őrölt borssal, a zellert pedig balzsamecettel meglocsoljuk. 
  • Kéksajtos-bazsalikomos mártogatóval kínáljuk, azon melegében.

Nincsenek megjegyzések: