Nagyon különleges, izgalmas étel. Bár egy kis időt igényel az elkészítése, mindenképp megéri, mert nem mindennap fogyaszthatunk ilyen ínyencséget. Gombaszezonra időzítsük mindenképp.
Tökéletes vendégváró étel.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csontos karaj
- 4 evőkanál olaj
- só, őrölt bors
A gombaszószhoz:
- 30 dkg vargánya
- 25 dkg rókagomba
- 1 hagyma
- 2 evőkanál morzsolt kakukkfű
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 0,5 dl fehérbor
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- só, őrölt bors
A puliszka rúdhoz:
- 10 dkg puliszkaliszt (plusz egy kevés a forgatáshoz)
- 4 dkg rukkola saláta
- 2,5 dkg natúr olívabogyó
- 2,5 dkg reszelt parmezán sajt
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2,5 dl tejszín, házi ételízesítő
- só, őrölt bors
A mártáshoz:
- 25 dkg sűrű joghurt
- 5 dkg krémsajt
- 1 citrom
- 1-2 cikk reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
- só
Elkészítése:
- 2 dl ételízesítős vizet a tejszínnel egy edényben felforralunk. Beleszórjuk a puliszkalisztet, sózzuk, majd lassú tüzön, kavargatva, keményre főzzük. Belekavarjuk az apróra vágott olívabogyót, salátát, illetve a reszelt sajtot. Egy 20x20 cm-es formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk, éa teljesen kihűtjük.
- Közben a mártáshoz valókat kikavarjuk, sóval, reszelt citromhéjjal, és ízlés szerint citromlével ízesítjük.
- A gombaszószhoz a gombát alaposan megmossuk, a nagyobb gombákat félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Olajon hagymát dinsztelünk, ezen pároljuk az apróra vágott hagymát, majd a gombát balzsamecettel. Felöntjük borral, 1,5 dl vízzel, majd némi sóval, borssal, kakukkfűvel, és ételízesítővel néhány perc alatt megpároljuk. A keményítőt 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel elkeverjük, a gombához kavarjuk.és felforraljuk.
- A húst sózzuk és borsozzuk, egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd tepsire téve, 200 fokos sütőben megsütjük.
- A megdermedt puliszkát egyforma rúdakra felvágjuk, puliszkalisztben megforgatjuk, és forró olajon minden oldalán ropogósra sütjük.
- A sült húst leöntjük gombamártással, mellé pedig puliszka rúdat, és mártást kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése