2016. augusztus 1., hétfő

Sült karaj gombaszósszal, puliszka rúddal, citromos mártással


Nagyon különleges, izgalmas étel. Bár egy kis időt igényel az elkészítése, mindenképp megéri, mert nem mindennap fogyaszthatunk ilyen ínyencséget. Gombaszezonra időzítsük mindenképp.
Tökéletes vendégváró étel.


Hozzávalók 4 személyre: 

  • 4 csontos karaj
  • 4 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors

A gombaszószhoz: 

  • 30 dkg vargánya
  • 25 dkg rókagomba
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 evőkanál házi ételízesítő 
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • só, őrölt bors


A puliszka rúdhoz: 

  • 10 dkg puliszkaliszt (plusz egy kevés a forgatáshoz)
  • 4 dkg rukkola saláta
  • 2,5 dkg natúr olívabogyó
  • 2,5 dkg reszelt parmezán sajt 
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dl tejszín, házi ételízesítő
  • só, őrölt bors


A mártáshoz: 

  • 25 dkg sűrű joghurt
  • 5 dkg krémsajt
  • 1 citrom
  • 1-2 cikk reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld


Elkészítése: 

  • 2 dl ételízesítős vizet a tejszínnel egy edényben felforralunk. Beleszórjuk a puliszkalisztet, sózzuk, majd lassú tüzön, kavargatva, keményre főzzük. Belekavarjuk az apróra vágott olívabogyót, salátát, illetve a reszelt sajtot. Egy 20x20 cm-es formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk, éa teljesen kihűtjük. 
  • Közben a mártáshoz valókat kikavarjuk, sóval, reszelt citromhéjjal, és ízlés szerint citromlével ízesítjük. 
  • A gombaszószhoz a gombát alaposan megmossuk, a nagyobb gombákat félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Olajon hagymát dinsztelünk, ezen pároljuk az apróra vágott hagymát, majd a gombát balzsamecettel. Felöntjük borral, 1,5 dl vízzel, majd némi sóval, borssal, kakukkfűvel, és ételízesítővel néhány perc alatt megpároljuk. A keményítőt 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel elkeverjük, a gombához kavarjuk.és felforraljuk. 
  • A húst sózzuk és borsozzuk, egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd tepsire téve, 200 fokos sütőben megsütjük. 
  • A megdermedt puliszkát egyforma rúdakra felvágjuk, puliszkalisztben megforgatjuk, és forró olajon minden oldalán ropogósra sütjük. 
  • A sült húst leöntjük gombamártással, mellé pedig puliszka rúdat, és mártást kínálunk.



Nincsenek megjegyzések: