Úgy szeretem, amikor nyáron csak kimegyek a kertembe, és amit ott találok, abból készítem el az ételünket :) Ez is egy ilyen kertben fellelhető zöldségekből készült fogás )a paprikát, meg a padlizsánt kivéve), könnyű és egészséges, roppant finom egytálétel, meleg nyári napokra. A lecsó ikertestvére :)
Hozzávalók:
- 60 dkg nyári zöldség: cukkini (sárgát, zöldet használtam), sárgarépa, zöldborsó, padlizsán, paprika
- 30 dkg rizs (basmati)
- 1 citrom
- 2 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 teásknál kurkuma
- 1 evőkanál nádcukor
- 25 dkg natúr joghurt
- 2 marék mentalevél
- 2 evőkanál lenmagolaj (ennek hiányában olívaolaj)
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A kókuszzsírt egy edényben felforrósítjuk, és az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a cukrot, és a kurkumát, kavargatva kissé lepirítjuk.
- A sárgarépát megmossuk karikára vágjuk, a hagymás alapra dobjuk, s miután picit megpirult, 1-2 dl vízzel felöntjük, és kb 5 percig pároljuk.
- Ekkor beleszórjuk a rizset, és felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Kb 8 perc főzés után hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, meg padlizsánt, majd néhány percig tovább főzzük, amíg a rizs nagyjából az összes vizet felszívta. A zöldborsót csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, majd végül reszelt citromhéjat, és citromlevet. Sózzuk, borsozzuk.
- A tűzről levéve néhány percig állni hagyjuk, majd petreszelyemzölddel megszórjuk.
- Összekavarjuk a joghurtot apróra vágott mentával, olajjal, illetve sóval, és frissen őrölt borssal. Ezt kínáljuk a forró rizses egytál mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése