Egy alkalommal, amikor az erdőn voltunk barátainkkal, sokféle finomságot grilleztünk. Már itthon előkészítettem a pácokat másnapra, így ki-ki a maga kedvére választhatott a négyféle közül. Szerintem mindenik nagyon finom, és különleges volt, de mindenkinek megvolt a maga kedvence :)
Narancs-mustár pác
Hozzávalók kb 1 kg húshoz, vagy
halhoz: 1 narancs leve és reszelt héja, 2 evőkanál mustár, 2
evőkanál méz, 1 evőkanál morzsolt kakukkfű, 1 teáskanál
köménymag, 1 cikk fokhagyma, 0,5 teáskanál mustármag, csipetnyi
só.
Elkészítése: Egy mozsárban durva
porrá zúzzuk a mustármagot, majd hozzáadjuk a fokhagymát,
szétnyomkodjuk. Ezután az összes hozzávalóval alaposan
összezúzzuk, az lajat a végén kavarjuk hozzá. A húst (pl
csirkemell, vagy comb, sertéskaraj, lazacfilé) egy nagy tálban a
narancsos páccal kézzel alaposan összedolgozzuk, és legalább 12
órára hűvös helyen tároljuk.
Kókuszos-citromos pác
Hozzávalók kb 1 kg húshoz, vagy
halhoz: 2 dl kókusztej, 15 dkg natúr joghurt, 8 dkg kókuszreszelék,
1 citrom vagy zöld citrom (lime), 5 szegfűszeg, 1 evőkanál
kurkuma, 1 teáskanál ánizsmag, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1
teáskanál őrölt kardamom, 0,5 teáskanál őrölt kömény, 0,5
teáskanál, só.
Elkészítése: A kókuszreszeléket
egy késes aprítóban porrá aprítjuk. Egy tálban összekavarjuk a
kókusztejjel, a citrom levével, illetve reszelt héjával, majd a
joghurtot is hozzáadjuk. Egy mozsárban összetörjük az
ánizsmagot, meg a szegfűszeget. és a többi fűszerrel, meg egy
pici sóval együtt a páchoz kavarjuk.
Fokhagymás-bazsalikomos pác
Hozzávalók kb 1 kg húshoz,
zöldséghez, vagy grillsajthoz: 3 evőkanál bazsalikomlevél, 4 dkg
kapribogyó, 1 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál
balzsamecet, só, őrölt bors.
Elkészítése: A fokhagymát
meghámozzuk, darabokra vágjuk, a bazsalikomot megmossuk. A
hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk és borsozzuk. A
húst, zöldséget, vagy grillsajtot a páccal összekavarjuk, és
legalűbb 3-4 órát pácoljuk.
Tipp: Használhatjuk borjú- és
sertéshús, csirkemell, cukkini, padlizsán, halloumi- vagy fetasajt
grillezéséhez.
Sörös pác
Hozzávalók kb 1 kg húshoz: 1 dl
barnasör, 7 dkg frissen reszelt torma, 1 vöröshagyma, 1 cikk
fokhagyma, 6 babérlevél, 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál
juharszirup (helyette 2 evőkanál méz), 1 evőkanál mustár, só.
Elkészítése: A hagymát, meg a
fokhagymát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Összekavarjuk a hagymát, meg a fokhagymát tormával, sörrel,
ketchuppal, juharsziruppal,és babérlevéllel. Picit sózzuk, majd
ahússal összekavarjuk, és 12 órán át hűvös helyen pácoljuk.
Tipp: A leginkább sertéshúsokhoz,
vadhúsokhoz illik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése