2016. június 28., kedd

Quinoa-hamburger




Ezer százalék, hogy ez a hamburger sokkal jobb, mint a húsos változat. Bár az sem kutya, de ez a hús nélüli változat még azt is messze fölülmúlja ízben. Aki nem hiszi, járjon utána :)


Hozzávalók a quinoa pogácsához (6-8 személyre): 

  • 20 dkg csiperkegomba
  • 15 dkg quinoa
  • 2 tojás
  • 1 hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és kakukkfű
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg liszt
  • a sütéshez olaj


A párolt hagymához: 

  • 2 vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 dl világos sör
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • csipetnyi barnacukor


A tálaláshoz: 

  • 15 dkg sajt
  • majonéz
  • 2 marék saláta tetszés szerint
  • hamburgerzsemle


Elkészítése: 

  • A quinoát háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük éppen úgy, mint a rizset. 
  • Egy serpenyőben, kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát lereszelve, és a fokhagymát. Megpároljuk, a végén pedig ízesítjük fűszerekkel, reszelt citromhéjjal, sóval, kevés citromlével. Ezután összekavarjuk a quinoával, zsemlemorzsával, liszttel, meg tojással, ízlés szerint megsózzuk. 
  • A masszából nedves kézzel a hamburgerzsemlével megegyező nagyságú pogácsákat formázunk, és olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. 
  • A párolt hagymához olajon megpirítjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük sörrel, és addig pároljuk, amíg a levét elfőtte. Barnacukorral, balzsamecettel ízesítjük. 
  • Összeállítjuk a hamburgert: a zsemlét kettévágjuk, mindkét felét megpirítjuk, megkenjük majonézzel. Mindenikre egy-egy quinoa pogácsát helyezünk, erre pedig vékonyra szelt sajt, párolt hagyma, és néhány salátalevél kerül.

Nincsenek megjegyzések: