2016. június 18., szombat

Cseresznyés csokoládétorta


A nyár egyik slágere a cseresznye, s mivel rövid szezoniedjű, próbálom minél jobban kihasználni a jelenlétét. Ezt az egyszerű tortát még a kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, hiszen nagyon egyszerű, s mégis nagyon szép és finom.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
A töltelékhez:
  • 40 dkg cseresznye
  • 5 dl habtejszín
  • 5 dkg őrölt mák
  • 1 tasak zselatinpor (7 g)
A tetejére:
  • 15-20 dkg cseresznye
  • csokoládéforgács
Elkészítése:

  • A csokoládét apróra tördeljük, és a vajjal felolvasztjuk (végezhetjük gőz fölött, vagy mikróhullámú sütőben).
  • A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, meg a vaníliával. Belekavarjuk a vajas csokoládét, majd a sütőporral, meg a kakaóval elkevert lisztet.
  • Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a masszába forgatjuk.
  • Egy 22 cm átmérőjű, kerek tortaformába simítjuk a tésztát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, megfordítjuk (az alja lesz majd a teteje), és három egyforma lapra vágjuk.
  • A töltelékhez szánt cseresznyét megmossuk, kimagozzuk.
  • 3,5 dl tejszínt előkészítünk, ebből 1 dl-ben elkavarjuk a zselatinport, és felmelegítjük. A többit kemény habbá verjük, a végén csurgatjuk hozzá a zselatinos tejszínt. Belekavarjuk óvatosan a mákot.
  • A torta alsó lapját egy tálra helyezzük, megkenjük a krém felével, és megszórjuk a cseresznye felével. Beborítjuk a középső tésztalappal, megkenjük a maradék krémmel, és kirakjuk cseresznyével.
  • Beborítjuk az utolsó lappal, és a megmosott, szárazra törölt cseresznyével, illetve csokoládéforgáccsal díszítjük.
  • 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, ezután szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: