2016. június 20., hétfő

Húsgolyós bucik csilis paradicsomszósszal


Ráérősebb nyári napokon gyakran étkezünk az udvaron, közben pedig jókat beszélgetünk, és élvezzük a napsütést. Általában jó társaság is párosul a finom ételek mellé, no meg finom kávé.
Ezúttal húsos szendvicseket készítettem, a hozzávalókkal nem spóroltunk :) Mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók 6-8 személyre:
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg vékonyra szelt császárszalonna (bacon)
  • 1-1 marék apróra vágott petrezselyemzöld és kakukkfű 
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kisebb apróra vágott hagyma
  • 2 cikk reszelt fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompaszta
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors

A csilis paradicsomszószhoz: 
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 lilahagyma
  • 1-2 piros csípőspaprika
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál paradicsompaszta
  • 0,5 evőkanál cukor
  • kevés olaj
  • só, őrölt bors

A tálaláshoz: 
  • 8 zsemlebuci
  • 15 dkg paradicsom
  • 8-10 szelet bacon szalonna
  • 10 dkg jégsaláta
  • majonéz
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: 

  • Egy tálban összekavarjuk a húsgolyóhoz valókat, sózzuk, borsozzuk, és 24 egyforma golyót formázunk a masszából. Egy serpenyőben, forró olajon pirosra sütjük. 
  • A szószhoz apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát, forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a négybe szelt paradicsomot, meg az apróra vágott csilit. Ízesítjük cukorral, balzsamecettel, paradicsompasztával, és felöntjük 0,5 dl vízzel. 15 percig főzzük, ezután pedig összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. 
  • A szalonna szeleteket serpenyőben ropogósra sütjük, a salátát megmossuk, csíkokra vágjuk, a maradék paradicsomot pedig szeletekre vágjuk. 
  • A zsemléket hosszában bevágjuk, majonézzel, és csilis paradicsomszósszal meglocsoljuk, majd mindenikbe 3-3 húsgolyót, kevés salátát, paradicsomot, és ropogós szalonnaszeleteket helyezünk. 
  • Reszelt sajttal megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: