2016. június 27., hétfő

Cseresznyés-túrós morzsapite


Nagyon-nagyon-nagyon finom sütemény, mindenkinek ajánlom! Jó nagy adag, de nálunk rekordsebességgel elfogyott :)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • kb 1 kg szárazbab vagy borsó a vaksütéshez
  • kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez
A morzsához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
A töltelékhez:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 50 dkg cseresznye
  • 18 dkg cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 7,5 dkg búzadara (gríz)
  • 4 tojás
  • 1 tasak vaníliás pudingpor 
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál sütőpor
Elkészítése:

  • A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hástőszekrénybe helyezzük.
  • A morzsához valókat egy tálba szórjuk, kézzel összemorzsoljuk (nem kell összegyúrni), és félretesszük hűvös helyre.
  • Megmossuk, és kimagozzuk a cseresznyét.
  • Egy nagy tálban kikavarjuk a túrót cukorral, vajjal, búzadarával, tojássárgával, pudingporral, rezselt citromhéjjal, sütőporral, és 4 evőkanál citromlével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk.
  • Egy 26 cm átmérőjű piteformát vajjal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd a kerekre kinyújtott (sodrófával, liszezett felületen) tésztát belesimítjuk úgy, hogy a forma oldalára is jusson. Villával sűrűn megszúrkáljuk.
  • Sütőpapírral leterítjük, babot szórunk rá, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
  • Ekkor a papírt a babbal eltávolítjuk, és a tölteléket a formába öntjük. Kirakjuk cseresznyével, majd megszórjuk a félretett vajas morzsával.
  • 175 fokos sütőben, kb 40-45 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: