A gyerekek (főleg a lányom) unszolására sütöttem, bár a nyári időszak nem éppen a kelt tészták ideje, a meleg miatt.
Na de ha a gyerek kéri, az mindig kivételes :)
A sajnálatos benne az, hogy elég drasztikus étel, ami a kalóriatartalmát illeti, de mindenképp bevágtam belőle két darabot. Én magam sem számítottam rá, hogy ennyire finom lesz!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg sütőmargarin
- 3 tojássárgája
- 1,2 dl langyos tej (kb)
- 2 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A lisztet egy tálba mérjük, a közepébe egy mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és letakarva felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk, gyorsan, hogy ne lágyuljon el. Langyos helyen, letakarva, a tésztát a duplájára kelesztjük (40-60 perc).
- A töltelékhez a margarint megolvasztjuk, összekavarjuk a cukorral, a citromhéjjal, meg a vaníliával, illetve a darált dióval.
- A tésztát kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a diós töltelékkel, és felcsavarjuk, mint a bejglit.
- Két ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, és egy hőálló kerek formába rakosgatjuk (pl tortaforma, vagy jénai stb), egymáshoz nem túl közel.
- További 20 percig kelesztjük, amíg a tekercsek szépen megnőnek.
- 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg enyhén pirulni kezdenek. Ekkor kivesszük a sütőből, és meglocsoljuk a forró cukros tejjel. További 5 percig sütjük, hogy a tészta a nedvességet felszívja. A teljes sütési idő kb 25-30 perc.
4 megjegyzés:
Ez biza nagyon finom! :) Én sem tudnék megállni csak 1 darabnál. :)
Sajnos..:))
Edó, ezt én is imádom, s de rég nem ettem. Jó ez a sötét deszka, amin fényképeztél:)
Ez egy kicsi asztalka az udvaron,nemrég készítettük.Mellé padokat is készítettünk,meg fillegóriát.Ott fogunk majd eszegetni:)
Megjegyzés küldése