2013. július 1., hétfő

Csípős leves gazdagon


Maradékokból készült ez a nagyon finom, tartalmas leves. Csípőssége miatt gyerekeknek nem ajánlott, de akinek nincs otthon ázsiai fűszere, és a gyömbért is elhagyja, akkor tálaláskor is lehet csípősíteni (pl csilivel).
Ázsiai fűszer helyett a következőkkel lehet ízesíteni: gyömbér, édesköméy, koriander, római kömény, bors, szegfűszeg, fahéj, kardamom stb. Szójaszószt is használhatunk, ebben az esetben vigyázni kell a sózásnál.

Hozzávalók:

  • 35 dkg csirkemell
  • 20 dkg rókagomba
  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg karfiol
  • 3 zöldhagyma
  • 3 evőkanál ázsiai fűszerkeverék
  • 2 evőkanál kókuszzsír (helyette vaj)
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 4 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:

  • A kókuszzsíron enyhén megpirítjuk a karikára vágott zöldhagymát.
  • A sárgarépát, a paprikát, meg a petrezselyemgyökeret gyufaszál vékonyságúra vágjuk, és a hagymával együtt párolni kezdjük.
  • Ezután beletesszük a csíkokra vágott csirkehúst, a reszelt gyömbért, és fehéredésig pároljuk.
  • Hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, felöntjük vízzel, és néhány percig főzzük.
  • Amikor a hús és a zöldségek már majdnem megkészültek, hozzáadjuk a gombát, meg a gyufaszál vékonyságúra vágott cukkinit.
  • További 5 percig főzzük, közben ízesítjük az ázsiai fűszerkeverékkel, illetve megsózzuk.
  • A keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel csomómentesre kavarjuk, a leveshez adjuk, lassú tüzön kavargatjuk, hogy kissé besűrűsödjön.

Nincsenek megjegyzések: