2013. július 9., kedd

Zöldborsós rizottó


Amióta az első rizottót elkészítettem, eldöntöttem, hogy a rizottó ezután a kedvenceim közé fog tartozni. A rizset pedig egyébként nem szeretem, dem a rizses ételeket. A rizottót viszont imádom. Innen is látszik, hogy a gyűlölet meg a szeretet közt csupán egy lépés van :)
Minden esetre ez a zöldborsós rizottó is isteni finom, így magában is meg lehet enni. De sült húsokkal, meg egyebekkel is el lehet képzelni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizottórizs
  • 25 dkg zöldborsó
  • 2 zöldhagyma
  • 5 dkg + 2 evőkanál vaj
  • 1 l zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítő)
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A zöldborsót enyhén sós vízben a szódabikarbónával puhára főzzük. Ne főzzük szét, maradjon roppanós! A szódabikarbóna azért szükséges, mert így a borsó megőrzi a szép zöld színét.
  • A zöldségalaplét felforraljuk, és állandó forrásban tartjuk.
  • A zöldhagymát megmossuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a rizset, kavargatva kissé megpirítjuk, majd felöntjük 1 dl forrásban lévő alaplével. Hagyjuk, hogy a rizs felszívja a folyadékot.
  • Ezután merőkanalanként adogatjuk hozzá a maradék alaplevet, és mindig megvárjuk, amíg a rizs felszívja.
  • Amikor az összes alaplevet hozzáadtuk, és a rizs megpuhult, belekavarjuk a vajat, a tejfölet, meg a reszelt parmezánt. Őrölt borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk.
  • A végén hozzáadjuk a borsót, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én is készülök elkövetni egy rizottot:) Ismét csodás ez a fotó, a sötét háttérel nagyon jól mutat a fehér és zöld:)

Edó írta...

NA majd kíváncsi leszek,hogy te milyent követsz el:)Még egy nekem is hátra van egyébként,tervezem.Köszi,puszi!:)