Amióta az első rizottót elkészítettem, eldöntöttem, hogy a rizottó ezután a kedvenceim közé fog tartozni. A rizset pedig egyébként nem szeretem, dem a rizses ételeket. A rizottót viszont imádom. Innen is látszik, hogy a gyűlölet meg a szeretet közt csupán egy lépés van :)
Minden esetre ez a zöldborsós rizottó is isteni finom, így magában is meg lehet enni. De sült húsokkal, meg egyebekkel is el lehet képzelni.
Hozzávalók:
- 20 dkg rizottórizs
- 25 dkg zöldborsó
- 2 zöldhagyma
- 5 dkg + 2 evőkanál vaj
- 1 l zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítő)
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A zöldborsót enyhén sós vízben a szódabikarbónával puhára főzzük. Ne főzzük szét, maradjon roppanós! A szódabikarbóna azért szükséges, mert így a borsó megőrzi a szép zöld színét.
- A zöldségalaplét felforraljuk, és állandó forrásban tartjuk.
- A zöldhagymát megmossuk, apróra vágjuk, és 2 evőkanál vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a rizset, kavargatva kissé megpirítjuk, majd felöntjük 1 dl forrásban lévő alaplével. Hagyjuk, hogy a rizs felszívja a folyadékot.
- Ezután merőkanalanként adogatjuk hozzá a maradék alaplevet, és mindig megvárjuk, amíg a rizs felszívja.
- Amikor az összes alaplevet hozzáadtuk, és a rizs megpuhult, belekavarjuk a vajat, a tejfölet, meg a reszelt parmezánt. Őrölt borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk.
- A végén hozzáadjuk a borsót, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
2 megjegyzés:
Én is készülök elkövetni egy rizottot:) Ismét csodás ez a fotó, a sötét háttérel nagyon jól mutat a fehér és zöld:)
NA majd kíváncsi leszek,hogy te milyent követsz el:)Még egy nekem is hátra van egyébként,tervezem.Köszi,puszi!:)
Megjegyzés küldése