2013. július 31., szerda

Csirkés rizottó


Újabb rizottót készítettem, ezúttal húsosat. Kétségkívül nagyon finom ez is, de nekem a citromos marad a kedvencem :)
És amit még szerettem volna, de a fotóról lemaradt, az egy kis pirított baconszalonna a tetejére. Szóval azt mindenképp érdemes hozzátenni egy kis plusz ízért.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizottórizs
  • 35 dkg csirkemell
  • 20 dkg baconszalonna
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 l húsleves alaplé
  • 3-5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • marék petrezselyemzöld
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A húslevest felforraljuk, és lassú tüzön állandó forrásban tartjuk.
  • A vajat és az olajat egye dényben felforrósítjuk, majd kissé megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát.
  • Hozzáadjuk az apró kockára vágott csirkehúst, és fehéredésig sütjük. Beleszórjuk a megmosott rizottórizset, és kavargatva egy picit összepirítjuk.
  • Felöntjük 2 dl húslevessel, és megvárjuk, amíg a rizs a folyadékot felszívja. Megsózzuk és borsozzuk, ezután a maradék húslevest mindig merőkanalanként adjuk az ételhez, és mindig megvárjuk, hogy a rizs felszívja.
  • Amikor az alaplé elfogy, a rizottó már a kellőképen megpuhult, sűrű, főzelékszerű lesz.
  • Ekkor levesszük a tűzről, és belekavarjuk a reszelt parmezánt, a tejfölet, illetve az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • Fogyasztáskor megszórjuk apróra vágott, pirított baconszalonnával.
  • Ha szükséges, utánaízesítjük, aki szereti a csípős ízeket, az megszórhatja egy kis csilivel is.

Nincsenek megjegyzések: