2013. július 2., kedd

Grillezett garnéla paradicsom ágyon


A hétvégi erdélyi konyhás találkozón készítettem, a Dévától nem messze fekvő Nagyágon.

Ismét egy tartalmas, roppant jó hangulatú hétvégét töltöttünk együtt a szerkesztőség csapatával, rengeteget főztünk, és még többet nevettünk. A fő téma a HAL volt, így az összes étel halból készült. Ezek az ételek a következő lapszámunkban fognak megjelenni.

Ez a garnéla már csak bónusz volt, melyet a férfiak grilleztek meg nekem, én ízesítettem, és mártást készítettem mellé.

Fagyal Hajnalka kolléganőm fotója

Hozzávalók:

  • 80 dkg nagyobb fajta garnélarák (lehet fagyasztott is) 
  • 1 citrom,
  • 1,5 dl olívaolaj 
  • 1 összmarék apróra vágott petrezselyemzöld 
  • só, frissen őrölt bors

A paradicsom mártáshoz: 
  • 70 dkg nyári paradicsom 
  • 1 nagy fej hagyma 
  • 5 dkg vaj 
  • 2-3 cikk fokhagyma 
  • 10 dkg füstölt sajt 
  • 2 teáskanál cukor 
  • ízlés szerint citromlé 
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:


  • A rákot, amennyiben fagyasztott, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. 
  • Alaposan átmossuk, a csápokat leszedegetjük, majd egy nagy tálba helyezzük. Meglocsoljuk olajjal, citromlével, illetve megszórjuk petrezselyemzölddel és őrölt borssal. Kézzel alaposan átforgatjuk, majd alufóliával letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük érlelni. 
  • A paradicsomot néhány percre forrásban léző vízbe dobjuk, majd kiszedjük, és a héját könnyedén lehúzzuk. 
  • Egy serpenyőben, a felforrósított vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, meg a fokhagymát. Hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot, majd addig főzzük, amíg kissé a levét elfőtte, és sűrű lesz. 
  • Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, illetve sózzuk és borsozzuk. 
  • Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk, közben ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítjük. 
  • A rákot megsózzuk, majd szénen izzó grillrácsra helyezzük, és szép piros ropogósra sütjük, időnként megforgatva. 
  • A paradicsom mártásból egy tányérra kanalazunk, ráhelyezünk néhány garnélát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és citromszeletekkel kínáljuk.
Megj: Sütés vége felé ellenőrizzük, hogy a garnéla kellőképpen átsült-e. Fogyasztáskor távolítsuk el a fejét, és a paradicsomszószba mártogatva fogyasszuk. 

Egy fotó lelkes csapatunkról :)

Szeretlek titeket!

3 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem izlett:) Én is szeretlek titeket:)

Edó írta...

:) és mi is téged!

Kati írta...

Köszi:) Loptam a csoportképet tőled, mert én még nem töltöttem le őket:) Remélem nem baj:)