2016. október 22., szombat

Vörösboros paradicsomszószban sült hústgolyók kelkáposztával



Hozzávalók 4 személyre a húsgolyókhoz: 
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 2-2 evőkanál apróra vágott zsálya és petrezselyemzöld
  • 1 tojás, só, őrölt bors
  • kókuszzsír a sütéshez

A paradicsomszószhoz: 
  • 80 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
  • 3 dl házi paradicsomlé
  • 2 dl vörösbor
  • 1 hagyma
  • 2 szelet sonka
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • só, bors, cukor (nyírfa, eritrit stb) ízlés szerint

A kelkáposztához: 
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 cikk fokhagyma
  • só, őrölt bors

A tálaláshoz: 
  • kevés reszelt parmezán sajt
  • bazsalikom
  • őrölt bors


Elkészítése: 

  • A paradicsomszószhoz a hagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, meg a kockára vágott sonkát is. 4-5 percig együtt pirítjuk, majd a felét kiszedjük, és félretesszük hűlni. 
  • Amikor kihűlt, egy tálban összekavarjuk a húgolyóhoz valókkal, és diónyi nagyságú gombócokat formázunk. Serpenyőben, kevés forró olajon minden oldalát megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba helyezzük. 
  • A maradék párolt hagymát felöntjük borral, 2-3 percig forraljuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, illetve a paradicsomlevet. Sóval, borssal, és kevés cukorral ízesítjük, 8-10 percig főzzük, végül ráöntjük a húsgolyókra. 
  • 160 fokos sütőben 15 percig pároljuk. 
  • Közben a kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, közepéről kivágjuk a kemény részt, a leveleket pedig vékony csíkokra vágjuk. Serpnyőben 3-4 percig pároljuk, a végén adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, illetve megsózzuk. 
  • A paradicsomos húsgolyókat kelkáposztával tálaljuk, parmezánnal, bazsalikomlevéllel, őrölt borssal megszórva.

Nincsenek megjegyzések: