2015. január 2., péntek

Puliszka-muffin



A puliszkát nagyon szeretjük, ám ritkán készítek puliszkás ételt. Pedig forrón, hideg tejjel a legjobb, gyerekkorunkban is mindig úgy fogyasztottuk. De ettük felcsavarva finom házi túróval, ettük tejföllel, paprikás mellé, vagy éppen cukorral, lekvárral.
Ez az étel picit más szintre emeli a kissé feledésbe merült egyszerű puliszkát, s bár némi munka van vele, megéri, mert nagyon-nagyon finom! :)

Hozzávalók:

  • 500 ml tej
  • 500 ml húsalaplé (vagy zöldségalaplé)
  • 160 g puliszkaliszt
  • 100 g parmezán sajt
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
A húsraguhoz:
  • 250 ml paradicsomkonzerv 
  • 120 g őrölt sertéshús
  • 90 ml vörösbor
  • 50 ml főzőtejszín
  • 50 g szalámi
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2-2 teáskanál kakukkfű és oregánólevél (vagy 1-1 teáskanál szárított)
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A tejet felfőzzük a húsalaplével, majd beleöntjük a puliszkalisztet, és lassú tüzön, kavargatva, 3-4 perc alatt keményre főzzük.
  • Belekavarjuk a vajat, meg 60 g sajtot, megsózzuk.
  • 6 szufléformát (200 ml-es) megtöltünk a puliszkával, és félretesszük hűlni.
  • A raguhoz egy serpenyőben, felforrósított olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott szalámit, meg a zúzott fokhagymát, megkavargatjuk, megpirítjuk.
  • Fűszerekkel ízesítjük, hozzáadjuk a darált húst, 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a bort, és 2-3 percig főzzük. Ezután a paradicsomot is belekavarjuk, a tejszínnel együtt, 4-5 percig forraljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  • A puliszka-muffinokat a formákból kiborítjuk sütőpapíros tepsire, a közepét kiskanállal kivájjuk, és mindeniket megtöltjük a húsos raguval. Megszórjuk a maradék parmezánnal, és 1 evőkanál olajjal meglocsoljuk.
  • 6-8 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd forrón kínáljuk.
Tipp: Tejfölet, csilipaprikát is adhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: