Az ekler szintén égetett tésztából készül, akárcsak a képviselőfánk, ami a kislányom kedvenc süteménye. Sokféle krémmel lehet tölteni, én most gyümölcsösre vettem a figurát, mert ilyenkor, télen nagyon ki vagyunk éhezve egy kis másfajta gyümölcsre. Ezért egy részét a fagyasztóban található áfonyával töltöttem, másik fele pedig, az ilyenkor szezonban lévő narancsos ízvilágot képviseli.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g vaj
- 4 tojás
- csipet só
- 200 ml rostos narancslé
- 100 ml habtejszín
- 35 g cukor
- fél tasak vaníliás pudingpor
- 100 g fekete áfonya (fagyasztott)
- 100 ml áfonyalé (vagy feketeribizli lé)
- 100 ml habtejszín
- 35 g cukor
- fél tasak vaníliás pudingpor
- porcukor és reszelt narancshéj a tálaláshoz
Elkészítése:
- Az áfonyát kiolvasztjuk, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses sütő esetében 180 fok).
- Egy edényben 250 ml vizet a vajjal, meg a sóval felforralunk. Beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal alaposan összekavarjuk.
- Az edényt a tűzről levesszük, néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután a tojásokat egyenként fakanállal beledolgozzuk.
- A tésztát nagyobb csillagcsöves kinyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, 8-10 cm hosszúságú sávokat nyomunk, egymástól kb 5 cm távolságra. 40 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
- A pudingpor felét elkeverjük néhány evőkanálnyi narancslével, a többit főni tesszük a cukorral. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pudingport is, és kavargatva sűrűre főzzük. Kihűtjük.
- Az áfonyát az üdítővel összeturmixoljuk, néhány evőkanálnyit elkeverünk a maradék pudingporral, a többit felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingport, kavargatva sűrű krémmé főzzük, majd ezt is hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt kemény habbá verjük, az egyik felét a narancsos-, a másik felét pedig az áfonyás krémhez forgatjuk.
- A fánkok tetejét éles késsel levágjuk. A kétféle krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd szerre megtöltjük a fánkokat.
- Porcukorral, és reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése