Fánkot nem sütök túl gyakran, pedig nagyon szeretjük. Álatlában sima fánkot készítek, az a legfinomabb szerintem, és mindig ugyanazt a receptet használom, ami Limarától származik. Ízre nagyon finom, és tökéletesen puha fánkok, most meg is töltöttem egy kis almával. Van némi munka vele, nem mondom, de egyszer-kétszer megéri a fáradtságot :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 7 dkg olvasztott vaj
- 4 tojássárgája
- 3,5 dl langyos tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál rumaroma
- 3,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg alma
- 2-3 evőkanál cukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 l olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos tejben, 1 teáskanálnyi cukorral, majd langyos helyre téve, felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk, majd néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima lesz. A vajat a dagasztás végén gyúrjuk a tésztához.
- A kidolgozott tésztát egy nagy tálban, konyharuhával letakarva, 1 órán át kelesztjük. A dagasztást végezheti gép is.
- Az almát meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, és egy edényben, 2 dl vízzel, meg a cukorral addig főzzük, amíg a gyümölcs a levét elfőtte. Fahéjjal ízesítjük, összeturmixoljuk, és hűlni hagyjuk.
- A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk, 3-4 mm vastagságúra.
- Az egyik tésztán, egy pohárral megjelöljük a fánkok helyét, és mindenik közepére 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk. Beborítjuk a másik tésztalappal, a töltelékek körül alaposan lenyomkodjuk a tésztát, majd kivágjuk a köröket. A maradék tésztával ugyanígy járunk el, amíg elfogy.
- Egy edényben olajat forrósítunk, és a fánkokat rendre kisütjük, szép pirosra.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Megj: Miután a fánkokat az olajba dobjuk, folyamatosan forgatni kell, mert a töltelék miatt nem marad meg az egyik oldalán. Így minden oldaluk egyformán sül majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése