2015. január 24., szombat

Lazac-saláta


Egy újabb nagyszerű saláta, aki szereti a füstölt lazacot, annak különösen ajánlom. Ehhez már most kapható minden alapanyag, érdemes is kihasznáni, és addig is minél több zöldet fogyasztani, amíg meg nem jelennek a tavaszi primőrök.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 édeskömény gumó
  • 1 avokádó
  • 1 zöldalma
  • 6 szelet füstölt lazacfilé
  • 1 bagett
  • 1 marék petrezselyemzöld (vagy zsázsa)
  • 1 kisebb citrom leve
  • 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • Megmossuk az édesköményt. Először kétfelé vágjuk, majd a vastag közepét kivágjuk, ezután csíkokra szeljük. Egy tálikóba tesszük, összekavarjuk egy kevés hideg vízzel, meg a fél citrom levével, és állni hagyjuk.
  • Az öntethez a maradék citromlevet kikavarjuk a mustárral, meg az olajjal, és sóval, borssal, fűszerezzük.
  • Röviddel a tálalás előtt az almát megmossuk, elvágjuk, a magházat kiemeljük, és vékony csíkokra vágjuk. Az avokádót meghámozzuk, a magját kivesszük, és vékony szeletekre, vagy kockára vágjuk. A lazacot darabokra tépkedjük.
  • Az édesköményt az áztatóléből kivesszük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet.
  • Megmossuk a salátát, vékony csíkokra vágjuk, és tálra rendezzük. Ráhalmozzuk az édesköményt, az almát, az avokádót, meg a lazacot, és az öntettel meglocsoljuk.
  • Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, illetve az édeskömény zöldjével, és szeletekre vágott bagettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: